De Italiaanse maffia is ook actief op Nederlandse bodem. Bij een grote internationale actie tegen de Italiaanse maffiaclan 'ndrangheta zijn vanmorgen negentig mensen opgepakt, waaronder vijf personen in Nederland.

Twee Italiaanse restaurants in het Limburgse Horst en Venray fungeerden als ontmoetingsplaats voor de maffiosi. Dit is ook de plek waar de zaak jaren geleden aan het rollen is gebracht na een verdenking van witwassen. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van Eurojust, de Europese instantie voor justitiële samenwerking. De arrestaties zijn onderdeel van een een gecoördineerde actie van politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België. Tegelijkertijd vonden in vier landen arrestaties en invallen plaats.

Volgens voormalig Italië-correspondent Cecile Landman is het bijzonder dat de opsporingsdiensten zo gezamenlijk optrekken in de strijd tegen de maffia. "Het is voor het eerst dat er op Europese grond zo'n grote samenwerkingsoperatie heeft plaatsgevonden. Dit hebben we echt nog niet eerder gezien."

Aantrekkingskracht Nederland

Het is niet voor het eerst dat Nederland wordt geconfronteerd met maffiapraktijken. Ons land is een aantrekkelijke plek voor de Italiaanse criminelen vanwege de haven in Rotterdam.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer bendeleden opgerold in ons land. Zo was de maffia jarenlang actief op de bloemenveiling. De politie richtte een speciaal opsporingsteam op om de maffia hier uit te roeien. Maar de vraag is of dat ook echt is gelukt.

Bart Weintjes is voor zijn werk actief op de Bloemenveiling in Aalsmeer en hij sluit niet uit dat de maffia er nog altijd actief is. "We hebben de indruk dat er andere clans zijn, met name uit het oosten van Italië, die bezig zijn om dit over te nemen. Het is net onkruid, zolang het lucratief is, is het onuitroeibaar."

Vorig jaar september werd er nog een nog een voortvluchtige Italiaan opgepakt tijdens een actie op het Waterlooplein in Amsterdam. Hij bleek een lid van de maffia. Eerder werd ook de eigenaar van een pizzeria in Scheveningen opgepakt. De man werd al 15 jaar gezocht door de Italiaanse autoriteiten. In september 2013 werd in Nieuwegein de toen 39-jarige Francesco N. aangehouden, die in Italië werd gezocht voor moord. Het vermoeden is dat hij zich voor langere tijd schuil wist te houden in Nederland.

Jaaromzet 40 miljard

De actie richt zich specifiek op de 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië, een regio in het zuiden van Italië. De 'Ndrangheta wordt gezien als een van de machtigste en meest succesvolle van de Italiaanse maffiaorganisaties. Naar schatting hebben ze een jaaromzet van 40 miljard euro. Dat geld verdienen de maffiosi door met drugshandel, fraude, witwassen van geld en illegaal online gokken. Inmiddels is de maffiaclan actief over de hele wereld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.