De eis kwam niet als een verrassing: levenslang voor Willem Holleeder. Het OM ziet hem als mede-opdrachtgever voor vijf liquidaties in de periode 2003-2006. De kans dat hij ooit nog de gevangenis uit komt, acht oud-rechter Frits Lauwaars klein.

"De kans is groot dat Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies blijft", zegt de oud-rechter. Hij veroordeelde in het liquidatieproces Passage drie mannen tot een levenslange straf vanwege een reeks moorden.

'Verschrikkelijk om levenslang op te leggen'

Het zijn onder andere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld waarvan het Openbaar Ministerie zegt dat Holleeder de opdrachtgever is. Zoals de moorden op hasjhandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl.

"Dan moet je de maatschappij beveiligen. Het is eigenlijk nogal simpel", zegt Lauwaars. "Wat moet je anders?" Menselijkerwijs is het volgens hem 'verschrikkelijk' om de levenslange straf op te leggen. "Je ontneemt iemand uitzicht op enige toekomst."

Lees ook

Nooit meer vrij

"In Nederland is levenslang ook levenslang", zegt de oud-rechter. Na aanhoudende kritiek op de straf is er wel vanuit het Europese Hof het Adviescollege Levenslanggestraften gekomen.

Mocht de rechter niettemin besluiten Willem Holleeder daadwerkelijk tot levenslang te veroordelen, betekent dit dat hij in 2039 een gooi kan doen naar de vrijheid. Hij is dan 81 jaar.

"Als het bewezen wordt en zijn proceshouding is, 'ik heb het niet gedaan en als iemand het heeft gedaan is het Soerel'... Ja, dan kun je niet veel anders doen", zegt Lauwaars. Hij vermoedt dat Holleeder dan ook nooit meer vrij zal komen. "Ja, die kans is groot".

Bekijk hier de TV-reportage over dit onderwerp.