Wanneer een getuige in de Holleeder zaak om het leven komt dan rijzen direct de twijfels. Denk aan de boeken van Astrid Holleeder waarin ze schrijft doodsbang voor haar broer te zijn. Eerder werden al getuigen Thomas van der Bijl en Willem Endstra geliquideerd. Getuige Korkmaz is echter bij een visongeluk om het leven gekomen. Hij zou geëlektrocuteerd zijn toen hij een elektriciteitskabel raakte. In Feit of Fictie zoeken wij uit of je op deze manier echt geëlektrocuteerd kunt worden.

Dirk van Delft is directeur van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden en natuurkundige. Hem lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat een visser geëlektrocuteerd wordt. "Visdraad is nylon en dat geleid niet. Stel het visdraad is nat, dan zou het misschien kunnen, maar dan moet de visser schoenen hebben die geleiden. Als hij rubberen zolen heeft dan heeft hij geluk." 

Carbon

Onno Terlouw is van de Sportvisserij Nederland. Hij weet dat het niet aan de nylondraad ligt, maar aan de hengel. De hengels van carbon kunnen wel 13 meter lang zijn. Terlouw: "Toen de carbon hengel net populair werd, adverteerde een energiebedrijf in Engeland zelfs in visbladen met de boodschap niet in de buurt van stroomdraden te vissen." Het is niet alleen energiedraden die voor ellende zorgen, bliksem is ook een gevaar voor de geleidende carbon hengels. Daarom worden viswedstrijden direct gestaakt als het onweer begint. Deze ongelukkige was niet op tijd weg voor de bliksem en dit is het resultaat.

Conclusie

Na de extra informatie over de carbonhengel te hebben ontvangen, is ook Dirk van Delft het ermee eens dat je op deze manier aan je einde 'zou kunnen komen'. Er moeten dan wel erg veel zaken samenvallen: de hengel moet de stroomdraad raken, en de getroffen persoon moet geleiden met de grond. Het is echter dus wel mogelijk. De stelling is een feit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.