De zussen en ex-vrouw van Willem Holleeder dreigen hun medewerking aan Justitie stop te zetten. Ze vinden dat ze door het Openbaar Ministerie en de politie aan hun lot zijn overgelaten. Dat schrijft Astrid Holleeder in haar nieuwe boek Dagboek van een getuige. De drie vrouwen zijn de belangrijkste getuigen in het moordproces tegen Willem Holleeder.

'Maak een plan en een protocol'

In een interview met De Telegraaf vertelt Astrid Holleeder wat er volgens haar moet veranderen aan de omgang met getuigen: ‘"Er is wetgeving rond klokkenluiders gekomen om hun bestaanszekerheid te garanderen. Bied die bestaanszekerheid ook aan bedreigde getuigen. Maak een beveiligingsprogramma, geef minimaal een aantal voorzieningen, maak een plan en een protocol." Astrid Holleeder schrijft dat zij en de andere getuigen zich al jaren onveilig voelen door de gebrekkige beveiliging die zij krijgen van justitie. "We moeten smeken om fatsoenlijke beveiliging. In feite draaien we overal zelf voor op." De drie getuigen zeggen niet meer te willen getuigen tegen Willem Holleeder tot ze betere beveiliging krijgen.

In haar boek somt Astrid Holleeder op wat zij als getuigen allemaal zelf moesten regelen. Kogelwerende vesten moesten ze aanvankelijk bijvoorbeeld zelf kopen. Een lid van het beveiligingsteam zou ook hebben gezegd dat Astrid van de opbrengsten van haar eerste boek 'Judas' wel haar eigen beveiliging kon betalen. 

Sander Janssen, de advocaat van Willem Holleeder liet aan EenVandaag-verslaggever Bram de Waal weten dat hij hoopt dat de zussen Holleeder niet afhaken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.