Het boek ‘Judas’, over Willem Holleeder is een hype. Het werd geschreven door zijn zus Astrid. Vanaf zaterdag lag het in de winkel, en alle 80.000 exemplaren waren aan het einde van die dag al verkocht. De uitgever komt zo snel mogelijk met een tweede druk van 170.000 stuks.

In de boekenbranche zijn dat ongekende aantallen, want vrijdag is het boek pas aangekondigd. Die avond las actrice Isa Hoes een passage voor bij RTL Late Night.

Daar hield het media-offensief niet op. Want de Volkskrant en de Telegraaf kwamen zaterdag met een groot interview met de zus van Holleeder. Het Parool had zelfs een aparte bijlage met passages uit het boek. Door het publiek is het boek vooral met veel respect ontvangen. Lezers zijn echt onder de indruk van het boek. ‘In een ruk uitgelezen’ twittert iemand. Andere tweets:

Voor veel mensen is vooral de timing interessant, want het Passage-proces nadert haar ontknoping. In dat proces wordt ook Holleeder genoemd, en zijn zus Astrid is een van de getuigen.

Misdaadjournalist Wim van der Pol zegt dat er in het boek geen onthullingen staan die van invloed zijn op dat proces, maar het boek heeft natuurlijk wel invloed op het imago van Holleeder. Zijn advocaten zijn dan ook niet blij met het boek. Holleeder blijft ons al bezighouden sinds de Heinekenontvoering van 1983. Het boek van Peter R. de Vries over die ontvoering was al een enorme bestseller. En bijvoorbeeld het optreden van Holleeder in College Tour was met 1,3 miljoen kijkers de best bekeken uitzending van dat programma ooit. Hij kreeg in die tijd ook een column in de Nieuwe Revu en hij nam zelfs een nummer op met rapper Lange Frans. Die reputatie als knuffelcrimineel is hij echter kwijt. Journalist Auke Kok, die zelf ook een boek schreef over Holleeder, legt uit waarom Holleeder ons toch blijft fascineren. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.