Zijn zus Astrid omschrijft het als de ‘genadeklap’ voor Willem Holleeder: nieuwe, stiekem gemaakte opnames die zij in februari 2018 overhandigde aan het Openbaar Ministerie (OM). In het megaproces over zes liquidaties in het criminele milieu worden de meest belastende gesprekken tussen Holleeder en zijn zussen vandaag afgespeeld.

Het gaat om 15 geluidsfragmenten die eerder bij niemand bekend waren. De opnames, die de afgelopen maanden zijn uitgewerkt door de recherche, bevatten volgens Astrid Holleeder zeer belastend materiaal. Op het moment dat ze de rechters dit vertelt, barst ze in tranen uit: “Omdat mijn broer nu weet dat het gewoon klaar voor hem is.”

Kijk & lees ook:

Bang voor belastende verklaring door Dino Soerel

In een van de gesprekken zou Willem Holleeder tegen z’n zus zeggen dat hij bang was dat topcrimineel Dino Soerel in het liquidatieproces Passage verklaringen over hem zou gaan afleggen. In die zaak was Holleeder geen verdachte, omdat het OM op dat moment te weinig bewijs tegen hem had. Toch vermoedt justitie al jaren dat Soerel en Holleeder samen opdracht hebben gegeven voor onderwereldmoorden.

Dino Soerel wordt in de zomer van 2017 veroordeeld tot levenslang voor twee liquidaties waar Willem Holleeder nu bij de rechtbank ook voor terecht staat: hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006). In het Passage-arrest spreken de rechters zich ook concreet uit over Holleeders rol: “Het hof acht bewezen dat Soerel de moord op Houtman tezamen en in vereniging met Willem Holleeder heeft beraamd en uitgelokt.”

Kijk & Lees ook

‘Ik weet zelf wat waar is en wat niet waar is’

Ondanks die zeer nadelige uitspraak, heeft Holleeder zelf nog wel vertrouwen in een goede afloop van zijn eigen zaak, laat hij de rechtbank in februari weten: “Ik ben er niet blij mee wat in Passage over mij is gezegd, maar ik weet zelf wat waar is en wat niet waar is. Ik ben in principe al veroordeeld door het hof, maar doordat ik hier mijn eigen informatie nog kan inbrengen heb ik er vertrouwen in dat u anders zult oordelen.”

‘Nooit gesproken over liquidaties’

Naar eigen zeggen leert Willem Holleeder Dino Soerel kennen in de gevangenis en komen ze elkaar later weleens tegen in coffeeshop The Bulldog. De twee raken bevriend, vertelt Holleeder eerder tegen de rechters: “Maar of ik echt close met hem was? Dat is snel gezegd. Close, close, close…Ik ken Dino van het sporten en ik zag hem. Maar we hebben nooit gesproken over liquidaties ofzo. Ik zie hem gewoon als een aardige jongen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.