Ad van Hout, broer van Cor van Hout, is heel blij met het vonnis van de rechtbank in Amsterdam. De rechter veroordeelde Willem Holleeder tot een levenslange gevangenisstraf, onder andere voor de moord op zijn broer.

"We hebben met z'n allen zitten kijken op TV. We zijn hier natuurlijk heel blij mee", zegt Ad van Hout. "Al komt er nog wel een hoger beroep. Vervelend voor Willem. Maar wel gezellig voor ons."

Zes levensdelicten en lidmaatschap criminele organisatie

Behalve de moord op Cor van Hout acht de rechtbank ook de moorden op Thomas van der Bijl, Willem Endstra, Kees Houtman en John Mieremet bewezen.

Holleeder heeft volgens de rechtbank 'gewetenloos en onverschillig' over het leven en de dood van anderen beschikt. Zij zien een groot gevaar voor herhaling en vinden alleen een levenslange straf passend.

Lees ook

'Eindelijk is het gelukt'

Cor van Hout gold jarenlang als de bloedgabber van Willem Holleeder. Samen ontvoerden ze Heineken-directeur Freddy Heineken. Cor trouwde met Holleeders zusje, Sonja. Toch raakten de twee later gebrouilleerd.

Cor werd in januari 2003 onder vuur genomen voor een Chinees restaurant in Amstelveen. Hij stierf ter plekke aan zijn verwondingen. Ook de man waarmee hij over straat liep, Robert ter Haak, overleefde de aanslag niet. Van groot belang voor de bewijsbaarheid zijn de verklaringen van Holleeders zussen en zijn ex-geliefde Sandra. "Weet je hoe lang ik hierover gedaan heb? Eindelijk, eindelijk, eindelijk is het gelukt", zou hij hebben gezegd na de gelukte aanslag op Van Hout.

Levenslang voor Willem Holleeder
Bron: Felix Guérain
Willem Holleeder hoorde levenslang tegen zich eisen.

Opportunistisch

De rechtbank laakt de proceshouding van Willem Holleeder die opportunistisch werd genoemd. Hij zou op cruciale punten onwaarheden hebben verteld en op andere belangrijke momenten hebben gekozen voor het zwijgrecht.

Dat hij zo lang buiten schot is gebleven, verklaart de rechtbank doordat hij zoveel mogelijk afstand toebracht tussen opdracht en uitvoering. En door het zaaien van angst bij mogelijke getuigen, het creëren van misinformatie en complotten.

Hoger beroep 'onvermijdelijk'

Na afloop van het vonnis liet advocaat Sander Janssen weten dat Holleeder in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens de advocaat liggen daar nog 'mogelijkheden en kansen'. Zij hadden gevraagd om vrijspraak van hun cliënt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.