Het afgelopen jaar werd Willem Holleeder in de zwaar beveiligde Bunker bijgestaan door Sander Janssen. De advocaat blikt terug op de historische liquidatiezaak en spreekt zijn ambities uit voor de toekomst: "Minister van justitie lijkt mij wel wat."

"Niet op dit moment hoor. Ik zeg ook helemaal niet dat iemand me als minister wil hebben. Het is hoog gegrepen, maar het lijkt me ooit wel interessant."

Voorlopig blijft Sander Janssen strafrechtadvocaat, maar of hij dat altijd blijft doen? “Ik sluit niet uit dat ik op een gegeven moment nog iets anders ga doen.”

De bekendste crimineel van Nederland

'De Neus', zoals de bijnaam luidt van Willem Holleeder, stond dit hele jaar terecht voor maar liefst zes onderwereldmoorden (2003-2006) in het Amsterdamse criminele milieu."Als je kijkt naar het directe bewijs in deze zaak, dan is dat er echt heel weinig. Al jarenlang wordt over Holleeder gezegd, ook door de politie: hij is de sleutelfiguur als het gaat om liquidaties. Tja, als dat beeld wordt neergezet dan gaan mensen er vanzelf in geloven. Hij mag de beroemdste boef zijn, hij is zeker niet de belangrijkste."

Voor Sander Janssen is Willem Holleeder verreweg de beroemdste cliënt die hij ooit heeft gehad. "Hij is de bekendste crimineel van Nederland. De naam Holleeder is bijna een soortnaam geworden. De maggi van de criminaliteit."

Ik heb echt niets met Holleeder meegemaakt waarbij ik me onprettig heb gevoeld.

Manipulatief gedrag

Willem Holleeder is ook een man die bekend staat om z'n manipulatieve gedrag. Een criminele intrigant die in het verleden ook z'n advocaten flink in de tang zou hebben gehad. Sander Janssen zegt daarover: "Ik heb echt niets met Holleeder meegemaakt waarbij ik me onprettig heb gevoeld. Het is een man met karakter, die weet wat hij wil. Natuurlijk heb je soms stevige discussies. Ik ben zelf ook niet zo makkelijk."

Een voorbeeld van zo'n discussiepunt waren de telefoontjes van de liquidatieverdachte vanuit de EBI in Vught naar het kantoor van Janssen, toen hij net was begonnen met de verdediging van Holleeder: "Holleeder spreekt helemaal niemand. En dus belt hij graag. Zelf ben ik niet zo'n beller. Dus zeker in het begin van onze samenwerking vond ik zo'n telefoongesprek dan lang duren. Ik heb op een gegeven moment gezegd: nu is het mooi geweest, ik hang op. Een week later deed Holleeder precies hetzelfde. Dat vind ik humor. Dan weet je: met deze man kan ik goed samenwerken."

100 euro per uur

Zo'n veertig à vijftig uur per week werkt Janssen, samen met collega-advocaat Robert Malewicz, bijna fulltime aan de verdediging van Willem Holleeder. Tegenover EenVandaag onthult Janssen dat hij een vaste vergoeding krijgt van 100 euro per uur, betaald uit de rechtsbijstand van de overheid. "Als Holleeder mij zélf zou moeten betalen dan zou hij forse geldbedragen over de loop van vele jaren aan mij moeten overdragen. Terwijl het OM het vermeende criminele geld van Holleeder nooit heeft kunnen traceren. Ik zou dus ook niet weten waarvan hij dit zou moeten betalen."

De zaak-Holleeder betekent voor Janssen een jarenlange inkomensgarantie. In tegenstelling tot 'n aantal van z'n collega's. Met name sociaal advocaten houden hun praktijk door recente bezuinigingen op de rechtsbijstand maar moeilijk overeind. Maar ook strafrechtadvocaten krijgen het steeds lastiger, zegt Sander Janssen: "We beseffen ons allemaal: het is publiek geld en daar moet je voorzichtig mee omgaan. We hoeven daar geen Bentley van te rijden of een villa te kopen. Maar je moet als advocaat ook niet gedwongen worden om verliesgevend of gratis te werken."

Kritiek op bezuinigingen rechtsbijstand

Janssen heeft dan ook flinke kritiek op minister Sander Dekker die de forse bezuiniging op de rechtsbijstand namens het kabinet Rutte-III heeft uitgevoerd: "Het is natuurlijk een gotspe dat Sander Dekker zich nota bene minister voor Rechtsbescherming noemt. Breek me de bek niet open! Als dit zo doorgaat, zullen advocaten gaan zeggen: 'Ik stop met die bijstand'. Dan gaan rechtszaken vastlopen en liggen justitiële onderzoeken stil."

Ambities

Janssen weet nog niet of hij voor altijd advocaat wil blijven. "Wie weet ga ik ooit nog weleens iets anders doen. Lesgeven aan de universiteit bijvoorbeeld. Maar minister van Veiligheid en Justitie worden lijkt me ook wel wat." De ambitie is er maar van een carrièreswitch is nu nog geen sprake. "Ik zeg ook helemaal niet dat iemand me wil hebben. Het is hoog gegrepen en je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn om zo'n voornemen uit te spreken. Maar het lijkt me zeker interessant."

info

Het Holleeder-proces

De zaak tegen Willem Holleeder nadert ondertussen z'n ontknoping. In februari formuleert het OM de strafeis en in maart houden Janssen en Malewicz een dagenlang pleidooi. De uitspraak tegen "De Neus" wordt in juli 2019 verwacht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.