Opdrachtgever Dino Soerel en huurmoordenaar Jesse R. blijven veroordeeld voor meerdere liquidaties. Belangrijkste conclusie van de Hoge Raad: deals die het OM sloot met twee kroongetuigen zijn toelaatbaar. Dit heeft consequenties voor Willem Holleeder.

De toezeggingen die justitie aan de twee kroongetuigen heeft gedaan, zijn 'wettelijk toelaatbaar' en hun verklaringen mogen volgens de Hoge Raad 'voor het bewijs worden gebruikt'. Daarmee zijn de vonnissen in liquidatieproces Passage, waaronder vier keer levenslang, definitief.

Vervolgd voor dezelfde moorden

Ook de levenslange straf voor opdrachtgever Dino Soerel, vermeend handlanger van Willem Holleeder, is nu onherroepelijk. Hij kan alleen nog naar het Europese Hof stappen in een laatste poging zijn vonnis aan te vechten.

De uitspraak van de Hoge Raad is zeker ook geen goed nieuws voor Willem Holleeder, die momenteel vervolgd wordt voor dezelfde moorden waar Soerel al voor is veroordeeld. Ook in de zaak van Holleeder zijn de verklaringen van de kroongetuigen namelijk zeer belangrijk. Ook tegen Holleeder is een levenslange straf geëist.

OM hoeft geen informatie te geven

Belangrijk aan deze uitspraak is dat de Hoge Raad vindt dat de afspraken over het beschermingsprogramma van kroongetuigen niet door een rechter hoeven worden getoetst. In die deal worden namelijk ook financiële toezeggingen gedaan. De Hoge Raad vindt het niet nodig dat OM over de inhoud van die deal informatie geeft.

Justitie moet de rechter wel informeren als het gaat over een schikking met de kroongetuige over crimineel geld. Ook een toezegging van strafvermindering moet door de rechtbank worden getoetst.

Lees ook

Succes van de kroongetuige

Met deze historische uitspraak van de Hoge Raad is de kroongetuige nu definitief een ongekend succes voor justitie. Deals van het Openbaar Ministerie waarin geharde kopstukken uit de onderwereld zeer belastend verklaren over hun criminele vrienden in ruil voor strafvermindering en een nieuwe identiteit.

Met behulp van de verklaringen van deze kroongetuigen kon in liquidatieproces Passage vier keer een levenslange gevangenisstraf worden uitgedeeld aan schutters en opdrachtgevers van huurmoorden. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn die veroordelingen nu definitief.

'Kroonleugenaar'

Het gaat om de overeenkomsten die justitie heeft gesloten met huurmoordenaar Peter La Serpe en moordmakelaar Fred Ros. La Serpe, ook wel 'Vieze Peter' genoemd, zit al vanaf zijn tienerjaren in de criminaliteit. Het begint met overvallen, later pleegt hij liquidaties in opdracht van topcriminelen. Hij heeft hasjhandelaar Kees Houtman doodgeschoten, samen met Jesse R., die laatste is in Passage veroordeeld tot levenslang.

Fred Ros wordt in eerste instantie veroordeeld tot 30 jaar cel voor zijn rol als moordmakelaar bij de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Door zijn biecht halveert zijn celstraf en komt Ros in een speciaal getuigenbeschermingsprogramma terecht. De justitiedeal met Ros veroorzaakt grote verontwaardiging bij verdachten en advocaten in het Passageproces. Hij zou tegenstrijdig verklaren en wordt onder andere door Dino Soerel 'kroonleugenaar' genoemd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.