De al fragiele economie van het Italiaanse eiland Sicilië heeft door de lockdown een flinke klap gehad. De vrees is groot dat de Siciliaanse maffia opduikt, nu de economie instort.

Onderzoeksrechter Piergiorgio Morosini: "De maffia profiteert van iedere crisis, dat zal bij de coronacrisis niet anders zijn."

'We proberen de kinderen op het rechte pad te houden'

Op de school in een van de armste wijken van de stad Palermo, de ZEN, werkt directrice Daniela Lo Verde dag in dag uit om de families van haar leerlingen te steunen. De school is tot september dicht, maar ze wil het contact met haar leerlingen niet verliezen.

Lo Verde: "Ze komen vaak uit armere probleemgezinnen. Vaak heeft één, of soms beide ouders, problemen met justitie. Het is belangrijk dat we ze nu niet in de steek laten, want anders..." Ze is even stil en maakt dan haar zin af. "De criminele organisaties hebben hier nou eenmaal een sterke invloed. Er wordt hier gedeald. Er is hier misdaad. Wij proberen juist de kinderen op het rechte pad te houden, maar dan moet er wel iets van steun zijn."

Voedselpakketen en supermarktbonnen

Maffialeden beginnen met uitdelen van voedselpakketten en supermarktbonnen. Het is een beproefde methode van de maffia om zo een voet tussen de deur te krijgen, en mensen voor zich te werven.

Lo Verde besloot met haar school in te grijpen en legale steun te geven. Ze ondersteunen nu tweehonderd gezinnen, dankzij donaties.

Bekijk de tv-reportage

Sicilië als een ideale voedingsbodem

Onderzoeksrechter Piergiorgio Morosini waarschuwt ook voor de maffia die een verpauperd Sicilië als een ideale voedselbodem ziet om haar macht te vergroten. Morosini: "De overheid moet bedrijven steunen, moet families steunen, en snel ook. De maffia beschikt nou eenmaal over veel contant geld en kan onmiddellijk leningen verstrekken. Maar daar willen ze op een dag natuurlijk wel iets voor terug."

De afgelopen weken werden 91 maffiosi gearresteerd. In afgeluisterde gesprekken hoorde de politie hoe ze in bepaalde delen van de stad hun macht wilden vergroten.

Lees ook

Voortrekkersrol voor Italië

Morosini vindt het jammer dat Europese steun moeizaam op gang komt. "Ik snap het beeld dat andere landen hebben", zegt de onderzoeksrechter. "Ik snap de angst dat het geld in verkeerde zakken kan eindigen, maar wij hebben juist veel ervaring met de maffia. Daar vechten we al decennia lang tegen."

"Wij zouden nu juist een voortrekkersrol als Italiaanse magistraten kunnen innemen bij een aanpak op Europees niveau", gaat Morosini verder. "Want de maffia gaat inmiddels ook over landgrenzen heen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.