Een bloedbank die op grote schaal bloed van coronapatiënten inzamelt terwijl nog niet eens bewezen is dat antistoffen die in dat bloed zitten, helpen corona-doden te voorkomen. Het klinkt raar, maar het kan uiteindelijk helpen besmettingen te bestrijden.

Want dat is precies wat bloedbank Sanquin doet. Sinds zaterdag is Sanquin gestart met het oproepen van bestaande bloeddonoren in Brabant en Limburg. Doel is donoren vinden die corona hebben gehad.

Corona-besmetting tegengaan

Uit het plasma dat in het bloed kunnen antistoffen worden gehaald, legt Merlijn van Hasselt van Sanquin uit, 'om te verwerken naar een plasma-geneesmiddel bij risico-groepen'.

Hij doelt hier op mensen die al ziek zijn en bij wie een coronainfectie echt een ernstige complicatie zou zijn. "Als we hen die anti-stoffen kunnen toedienen, dan kunnen die pro-actief een eventuele corona-besmetting afslaan", vertelt hij.

info

Wat is bloedplasma? Bloed bestaat voor de ene helft uit witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. De andere helft is plasma. En dáár kunnen die antistoffen inzitten. Op dit moment loopt er -ook in Nederland- een groot onderzoek naar die antistoffen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Te weinig patiënten

De theorie klinkt goed, alleen is het nog niet bewezen óf plasma met antistoffen toedienen zorgt voor minder corona-doden. In het Erasmus Medisch Centrum loopt er op dit moment een groot onderzoek naar, dat geleid wordt door Bart Rijnders. Daarvoor waren 426 patiënten nodig, maar ze hebben er nog maar 86.

"Normaal duurt het anderhalf jaar om een studie als deze op te zetten", vertelt Rijnders. "Wij deden het in 6 weken." De grote hausse van ziekenhuisopnamen was toen al geweest, maar toch heeft onderzoeker Rijders goede hoop dat de studie afgerond kan worden, door de resultaten samen te leggen met soortgelijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Spanje.

In Nederland is het coronavirus, voor nu, op zijn retour. Daardoor zou je kunnen denken dat het de goede kant op gaat, maar wereldwijd is niets minder waar. Het virus grijpt sneller om zich heen dan ooit. Verslaggever Tom van 't Einde zet het op een rij.

Nu beginnen met inzamelen

Op welk momént toedienen van antistoffen zin heeft bij opgenomen corona-patiënten en hoeveel van die antistoffen je dan nodig hebt, is nog niet bekend. Op dit moment overlijdt 20 tot 23 procent van de in het ziekenhuis opgenomen patiënten.

Bloedbank Sanquin gaat intussen door met het inzamelen van bloed ten behoeve van plasma met antistoffen. "Want we kunnen niet wachten", zegt Merlijn van Hasselt van Sanquin, "Plasma behoudt de antistoffen ongeveer 3 tot 6 maanden. Als je kijkt naar het begin van de epidemie dan mag je verwachten dat rond augustus die antistoffen zijn verdwenen. Dus het is nu zaak om nu meteen te beginnen met inzamelen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.