Een onderdeel van huisartsenketen Co-Med is failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Oud-medewerkers en een detacheringsbedrijf vroegen het faillissement aan. Samen eisen ze tonnen van het bedrijf. Sommigen wachten sinds november op betalingen.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank dat in handen is van EenVandaag. Onder de eisers zijn een basisarts en een groep doktersassistenten. "Wij waren jarenlang de ruggengraat van de organisatie. Wij moesten zorgen dat alle praktijken bereikbaar bleven en nu krijgen we dit er voor terug", doet een assistente haar verhaal tegenover EenVandaag. Ze wil anoniem blijven om haar zaak niet te schaden.

Niet-ontvangen betalingen

Tien van de doktersassistenten werkten op het centrale klantcontactcentrum van de huisartsenorganisatie Co-Med, waar 15 praktijken bij zijn aangesloten. De assistenten eisen dat hun niet-ontvangen betalingen wordt uitbetaald. Het gaat om bedragen tussen de 10.000 en 50.000 euro.

Door het vertrek van deze groep assistenten zit nu nog maar één medewerker op het kantoor die alle Co-Med-praktijken van Nederland moet beantwoorden. "Dat is levensgevaarlijk, want overal is al te weinig personeel", zegt de assistente.

Bekijk ook

Onveilige situaties

Co-Med is een huisartsenketen die overal in het land praktijken opkoopt, bijvoorbeeld van huisartsen die stoppen, maar geen opvolger kunnen vinden. Ze beloven zo een oplossing te zijn voor het tekort aan huisartsen dat praktijkhouder wil worden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Vorig jaar in mei bracht EenVandaag het nieuws dat veel waarnemers en leveranciers niet betaald worden. Daardoor is het verloop van personeel groot en zijn praktijken vaak niet goed bereikbaar. Dit leidt tot veel problemen en onveilige situaties.

Waarschuwing van inspectie

Roosters en bereikbaarheid zijn vaak niet op orde. Eind juli besloot de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om Co-Med een zogenoemde aanwijzing op te leggen vanwege slechte bereikbaarheid en beschikbaarheid van praktijken. Zo'n aanwijzing is een soort waarschuwing. Als het daarna niet verbetert, kan er een boete volgen.

Co-Med wist die maatregel eerder nog tegen te houden bij de rechter, deze week doet de bestuursrechter uitspraak in de zaak.

info

Het verdienmodel van Co-Med

Co-Med neemt sinds zijn start snel praktijken over zonder daarvoor financiële dekking te hebben. Een oud-werknemer doet in 2021 melding bij de Nederlandse Zorgautoriteit: "Het bedrijf werkt als een pyramidespel, en het belang van de patiënt staat niet voorop. Ik kwam in de knoop met mijn morele kompas", staat in die melding, blijkt uit stukken in handen van EenVandaag. Ook intern wordt binnen Co-Med vaak gewaarschuwd voor de financiële problemen. Desondanks blijft het bedrijf praktijken overnemen.

Daarvoor ontvangt Co-Med veel geld. Dat werkt zo: een huisartspraktijk krijgt per kwartaal inschrijfgeld betaald van zorgverzekeraars, op basis van het aantal ingeschreven patiënten. Dat bedrag kan al snel oplopen tot een 17 euro per patiënt. Veel patiënten zorgen dus voor veel inkomen. Omdat Co-Med 15 praktijken heeft, gaat het om grote bedragen. Zo kon Co-Med op basis van het aantal patiënten alleen al in januari ruim 1,2 miljoen euro ontvangen van de verzekeraars.

Verdwenen geld

Ook Timothy Hoolhorst van CareAbout krijgt nog ruim een ton van Co-Med. Met zijn bedrijf leverde Timothy sinds november doktersassistenten aan verschillende praktijken van de keten, waaronder in Oirschot, Slotervaart, Den-Haag, Zwolle en Hollands Kroon.

Maar al snel merkte Timothy dat er iets mis was. Eind januari kwam hij erachter dat geen enkele factuur was betaald door Co-Med. "Daarna werd er de hele tijd getreuzeld." Hij vindt het 'onbegrijpelijk' waar al het geld gebleven is.

'Gaat om grote bedragen'

Omdat Co-Med elke keer niet de verplichtingen nakomt was op 5 maart was voor hem de maat vol. Een paar dagen later, op 9 maart, zegt Co-Med tegen hem 'dat ze slechts 10 procent van de kosten willen betalen'.

Hij is geschrokken van de hoeveel mensen die óók niet betaald hebben gekregen. "Het is enorm schrijnend, want het gaat voor mensen om grote bedragen. Nog steeds melden meer mensen zich bij mij. De schade lijkt enorm groot."

Bekijk ook

Curator aan het werk

De meeste van deze werknemers werden betaald door één van de drie bv's die onder Co-Med vallen. Het gaat om Co-Med Teleservices bv. Via dit bedrijf werden mensen ingehuurd en vervolgens ingezet bij de Co-Med Zorg bv, de zorgtak van het bedrijf.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Co-Med twee weken geleden de naam van het bedrijf heeft veranderd naar PCC-Teleservices bv, mogelijk om imagoschade te voorkomen. Co-Med heeft zelf aangegeven niet in verweer te gaan tegen het faillissement van het bedrijf.

Oplossing

Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman wordt er deze week een curator aangesteld. "Deze moet proberen de bedragen terug te vorderen. Als dit niet lukt op het failliete onderdeel van het bedrijf, dan zal naar alle waarschijnlijkheid verder gezocht worden in de organisatie. Als het geld is weggehaald uit één bv, dan zou dat zijn in strijd met de wet. Daar zou Co-Med niet zomaar mee weg komen."

Timothy hoopt op een oplossing: "Ik ga er vanuit dat de zorgverzekeraars en eventueel andere autoriteiten opstaan, zodat diegene die echte zorg hebben geleverd aan alle patiënten ook betaald gaan worden."

Bekijk ook

'Onbetrouwbare eigenaar'

Een groot deel van de frustratie van het oude zorgpersoneel richt zich op eigenaar Guy Vroemen. "Hij geeft niks om zorg maar alleen maar om geld." Eerder meldde EenVandaag al dat er grote zorgen zijn over het functioneren van Vroemen, bijvoorbeeld vanwege zorg die niet geleverd wordt en door privé-uitgaven op kosten van het bedrijf. Ook zouden er conflicten met verkopende huisartsen en waarnemers spelen.

Het zijn voorbeelden die EenVandaag regelmatig hoort over Co-Med-eigenaar Vroemen. De andere twee bestuurders Caro van Uden en Guy Schulpen zijn uitgeschreven als bestuurder maar nog wel betrokken bij het bedrijf. De vierde eigenaar, de ex-vrouw van Vroemen, verliet al eerder het bedrijf. De assistenten hopen hierna ook Vroemen persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de problemen binnen het bedrijf.

Co-Med betreurt situatie

Huisartsenketen Co-Med laat in een reactie weten dat ze de situatie ten zeerste betreuren. "Vanuit de directie van PCC-Teleservices Amsterdam is de laatste maanden geprobeerd om tot een passende oplossing en eventuele doorstart van de werkzaamheden te komen. Helaas bleek dit gezien recente ontwikkelingen geen haalbare casus te zijn."

De huisartsenorganisatie benadrukt dat PCC-Teleservices Amsterdam een zusterbedrijf is en los opereerde van Co-Med Zorg BV. Dat is de zorgtak van het bedrijf die volgens Co-Med 'financieel gezond is'.

'Geen invloed op zorg aan patiënten'

Zorgverzekeraar VGZ heeft een overeenkomst met Co-Med. "Recent hebben we een signaal ontvangen van een leverancier over achterstallige betalingen van zorgpersoneel bij Co-Med Teleservices. We hebben Co-Med dringend verzocht om tot betaling van de geleverde zorg te komen", zegt de verzekeraar.

Het zorgbedrijf heeft VGZ verzekert dat het faillissement 'geen invloed heeft op de zorg die geleverd wordt aan patiënten'. "Mochten wij andere signalen ontvangen, dan ondernemen we uiteraard actie, zoals we tot nu toe ook telkens doen", zegt de zorgverzekeraar. "Wij vinden het heel erg belangrijk dat onze verzekerden de zorg krijgen, die zij nodig hebben."

De rechter sprak dinsdag het faillissement van een onderdeel van Co-Med uit, dit is waarom

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.