De meeste mensen in het land (64 procent) steunen het nieuwe pakket coronamaatregelen. Toch daalt het vertrouwen in de overheidsaanpak na de persconferentie van gisteravond tot een dieptepunt. Het is te weinig, te laat, zeggen veel mensen.

Na een zomer van versoepelingen moet de broekriem worden aangetrokken, was de boodschap van premier Rutte en De Jonge gisteravond. De steden kleurden de afgelopen weken steeds roder en ook daarbuiten verspreidde het virus zich snel. En dus, zo besloot het kabinet, gaat onder andere de horeca eerder dicht, is publiek niet meer welkom langs de lijn en wordt het sociaal contact beperkt.

Steun voor genomen maatregelen

Elk van deze maatregelen kan rekenen op steun van een meerderheid van de mensen in het land, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 leden van het Opiniepanel. Zo is een meerderheid voor de ingrijpende maatregel om maximaal drie gasten op bezoek te laten komen. Ook voor het eerder sluiten van de horeca, of het weren van publiek bij prof- en amateurwedstrijden is draagvlak. Al met al zijn twee op de drie mensen tevreden over het totaalpakket.

Maar er is meer onvrede over het aangekondigde pakket dan deze cijfers doen vermoeden. Zo vindt een grote groep (45 procent) dat Rutte gisteravond te weinig maatregelen heeft aangekondigd. Vooral 65-plussers en kiezers van de linkse oppositie vinden het pakket mager. 31 procent noemt het pakket voldoende. Een ondervraagde uit het onderzoek: "De maatregelen zijn an sich goed, maar voor in een minder alarmerende fase. Ik vrees dat dit pakket voor nu te weinig en te laat is."

Mondkapjesplicht op meer plekken

Tot frustratie van veel mensen beperkt het kabinet zich tot een advies over het dragen van mondkapjes op openbare plekken. In het onderzoek pleit een ruime meerderheid (63 procent) voor een verplichting. Vooral op plekken waar moeilijk afstand gehouden kan worden, zoals in de supermarkt (71 procent), in andere winkels (68 procent) en bij contactberoepen (67 procent), is de roep om dit middel groot.

Het kabinet laat nu aan winkeliers of ze klanten zonder kapje weigeren. "Dat halve zachte over die mondkapjes brengt alleen maar verwarring. Stel die mondkapjes gewoon verplicht in plaats van dat aan de winkeliers over te laten. Nu krijg je discussies in winkels", aldus een ondervraagde. En een ander: "Het kabinet moet zijn ego inslikken en mondkapjes verplichten in openbare ruimtes." Op straat, in restaurants of café's heeft een mondkapjesplicht volgens mensen minder zin.

Vertrouwen aanpak op dieptepunt

De meeste mensen denken dat het aangekondigde pakket maatregelen niet genoeg is om een tweede intelligente lockdown te voorkomen. 65 procent denkt dat die er alsnog komt voordat het virus definitief het land uit is. Die moet voor iedereen gelden en niet alleen voor de kwetsbaren, zegt een meerderheid van de ondervraagden (64 procent) daarbij.

Dit alles zorgt ervoor dat het het vertrouwen in de overheidsaanpak tot een dieptepunt is gedaald sinds de start van de crisis. 49 procent steunt de manier nog waarop het kabinet, het RIVM en de GGD's het virus proberen te bestrijden. In de laatste twee weken is dit vertrouwen sterk afgenomen, met 10 procent.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 28 september en 29 september 2020. De vragenlijst is verstuurd na de persconferentie van het kabinet op 28 september. Aan het onderzoek deden 23.875 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.