Over de verpleeghuizen werd met geen woord gerept tijdens de laatste persconferentie. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh vindt het onbegrijpelijk. Volgens hem lopen we achter de feiten aan. "Voor verpleeghuizen is heel Nederland code oranje."

Met stijgende verbazing zat Cees Hertogh te kijken naar premier Rutte en minister Hugo de Jonge. Nog geen maand geleden presenteerde hij als OMT-lid een lijvig rapport over de verpleeghuizen en lichtte hij uitgebreid toe hoe de verpleeghuizen een nieuwe coronagolf buiten de deur moesten houden. Maar er werd tijdens de persconferentie met geen woord over gerept.

Verpleeghuizen niet aan bod tijdens persconferentie

In het rapport stonden een aantal dringende adviezen over het inzetten van mondkapjes, de mogelijkheid van preventief testen en het wekelijks testen van bewoners en personeel bij een uitbraak. Dringende adviezen die gisteren tot zijn verbazing niet aan bod kwamen. "Ik keek naar de persconferentie en zag dat de verpleeghuizen geen eens aan bod kwamen. Ik vind dat niet kunnen", zegt hij nu.

"Verpleeghuizen zijn de intensive care van de ouderenzorg", legt hij uit. "Het virus heeft daar flink huisgehouden. Als je als minister landelijke maatregelen aankondigt, noem dan ook verpleeghuizen."

Lees ook

Overal code oranje

Zijn irritatie werd nog groter na het lezen van de Kamerbrief die minister De Jonge 's avonds laat na de persconferentie verstuurde. Daarin worden drie regio's aangewezen, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, waar personeel en bezoek mondkapjes gaan dragen.

Hertogh begrijpt niet waarom nu een uitzondering wordt gemaakt voor die drie regio's. "Als OMT hebben we gezegd: 'Het is in heel Nederland code oranje, er is heel veel virus in de buurt van de verpleeghuizen en we moeten voorkomen dat het binnenkomt. Zet dus óveral persoonlijke beschermingsmiddelen in'."

Geleerde lessen wel toepassen

Cees Hertogh krijgt veel mails van bezorgde familieleden van verpleeghuisbewoners. "Ze vragen me waarom op de ene plek wel mondkapjes worden ingezet en op de andere niet. Waarom niet better safe than sorry? Ze hebben gelijk", zegt hij. "Op deze manier kun je het risico terugbrengen en dat moet je ook gewoon doen. Daar is geen discussie over."

Hij is overigens niet alleen maar negatief over de situatie. "We zijn verder dan in het begin van de epidemie. Maar we moeten geleerde lessen wel toepassen en de adviezen uitvoeren."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.