Een meerderheid staat achter het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen niet te versoepelen met de feestdagen. Toch trekt één op de zes zich weinig aan van de oproep van het kabinet en viert kerst met meer mensen dan is toegestaan.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel over de persconferentie van het kabinet van dinsdagavond. Daarin zei premier Rutte dat het niet goed gaat met de besmettingscijfers en de coronamaatregelen daarom voorlopig niet worden versoepeld, ook niet met de feestdagen.

Begrip voor uitblijven versoepelingen

Zeven op de tien mensen (71 procent) tonen in de peiling begrip voor de keuze van het kabinet om vast te blijven houden aan regels uit de gedeeltelijke lockdown. Veel mensen zien in dat het kabinet geen andere keuze heeft: "Als de cijfers maar niet beter worden is dit de consequentie. Het is niet leuk, maar wat is de andere optie?", zo zegt een ondervraagde.

Met de oproep van het kabinet het in kleine kring te vieren wordt kerst een stuk soberder dan andere jaren. Toch noemen zes op de tien (61 procent) het een goede zaak dat er niet meer mensen mogen samenkomen. Wel vindt tweederde (67 procent) dat het kabinet een geleidelijke opening van de restaurants had moeten aankondigen.

Kerst met meer dan drie anderen

Hoewel de meeste mensen achter de keuzes van het kabinet staan, geeft ongeveer één op de zes mensen (15 procent) geen gehoor aan de oproep van het kabinet. Zij zijn dan van plan meer mensen te zien dan is toegestaan. Een deel van deze mensen doet dat met vier of vijf mensen, om een enkel familielid niet buiten de boot te laten vallen. Maar de meeste mensen uit deze groep (57 procent) nodigen zes of meer mensen uit.

Het aantal personen aan de dinertafel is niet de enige worsteling met de coronaregels. Ook het houden van anderhalve meter afstand, een basisregel van het kabinet, wordt tijdens het kerstdiner een uitdaging. De helft van de mensen die kerst met anderen viert (48 procent) zegt dat het niet gaat lukken om die afstand te bewaren.

Minder zin in de feestdagen

Een grote groep (39 procent) zegt door de coronamaatregelen dit jaar minder zin te hebben in de feestdagen. Iemand in het onderzoek noemt het kabinetsbesluit "een goede maar heel vervelende zaak. Voor grote gezinnen zoals die van mij knap waardeloos".

Eén op de vijf (20 procent) verwacht zich door de beperkingen eenzaam te gaan voelen met de feestdagen. Opvallend is dat dit in iedere leeftijdsgroep evenveel speelt. "Ik heb geen gezin en helaas heel weinig familie. De afgelopen jaren ging ik op kerstavond naar een bevriende familie. Dat mag nu niet. Heel jammer", zegt een jongere in het onderzoek.

Besmettingen blijven stijgen

De huidige besmettingsaantallen baren het kabinet grote zorgen, bleek in de persconferentie van gisteravond. Cijfers van het RIVM lieten zien dat het weekgemiddelde met meer dan twintig procent is gestegen ten opzichte van een week ervoor. Tweederde (67 procent) verwacht dat die trend de komende weken doorzet.

Als dat zo is, sluit het kabinet niet uit dat er voor kerst nog strengere maatregelen komen. Slechts een kwart zou daartegen zijn. 37 procent vindt zelfs dat het kabinet die gisteren al had moeten aankondigen. Samen met 34 procent die voor aanscherping van de regels als de besmettingen blijven stijgen, lijkt er vooral begrip voor harder ingrijpen.

Vaccinatiebereidheid stijgt

Het kabinet had in de persconferentie wel goed nieuws over het coronavaccin. De eerste groep, kwetsbaren en hun verplegend personeel, wordt begin januari ingeënt, zei minister De Jonge.

Nu het coronavaccin dichterbij komt, groeit de vaccinatiebereidheid van mensen. 67 procent wil zich nu laten vaccineren tegen corona. Twee weken geleden was dat nog 59 procent. Vooral de groep mensen die zich zeker wil laten inenten is gestegen: van 38 procent eind november naar 48 procent nu.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek in EenVandaag.
info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 8 en 9 december 2020, deden 24.154 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.