Tweederde staat achter het pakket extra coronamaatregelen van het kabinet en het vertrouwen in de aanpak stijgt weer. Toch is er ook onvrede: weer grijpt het kabinet volgens een meerderheid te laat in en had zij verder mogen gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 leden van het Opiniepanel, gehouden na de persconferentie van 3 november. Daar kondigde het kabinet aan dat alle publiek toegankelijke locaties, zoals theaters, zwembaden en bibliotheken, twee weken dicht gaan. Ook mogen er minder mensen samenkomen, thuis, buiten en op uitvaarten en bruiloften.

Begrip voor ingrijpen kabinet

Het aantal besmettingen daalt de afgelopen dagen, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft groeien. Driekwart (78 procent) heeft er begrip voor dat er extra maatregelen komen. En ook de keuze voor de maatregelen wordt door de meesten gesteund: 67 procent staat achter het totaalpakket. Opvallend: ook over het pakket van eind september en half oktober was ongeveer tweederde van de mensen in het land positief.

De oproep om tot half januari niet naar het buitenland te reizen wordt het best ontvangen. Maar liefst 84 procent staat daar achter. Het is nog wel de vraag of iedereen daar daadwerkelijk gehoor aan geeft. Eén op de vijf mensen die vaak in de winter op vakantie gaat (21 procent) is na de oproep nog steeds van plan om de komende maanden naar het buitenland te gaan. Een ondervraagde: "Ik heb een tweede huis in Oostenrijk waar ik 4 weken naartoe wil. Het is daar nu nog veiliger dan in Nederland en ik zit er redelijk geïsoleerd."

Vertrouwen in aanpak stijgt na dip

Na een gestage daling sinds de zomer is er na de persconferentie weer meer vertrouwen in hoe de overheid het virus aanpakt. Vlak na het aankondigen van de gedeeltelijke lockdown half oktober was het vertrouwen in die aanpak met 47 procent nog niet eerder in de crisis zo laag. Dat tij lijkt voorzichtig te keren: 57 procent staat daar vandaag achter.

Maar er is ook onvrede. Volgens 63 procent komen de extra maatregelen te laat. "Ik vind dat het kabinet al een tijd achter de feiten aan loopt. Ze zijn niet pro-actief geweest, maar reactief. Dus eigenlijk telkens te laat." De laatste maanden is er vaker ongeduld over de slagkracht van het kabinet rondom het coronavirus. Ook de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober kwam te laat, zei driekwart destijds.

Avondklok, vuurwerkverbod en sluiting middelbare scholen

Sommige veelbesproken maatregelen nam het kabinet gisteren niet, maar konden wel rekenen op steun. Zo had het kabinet van de meeste mensen een totaalverbod op reizen van en naar het buitenland (72 procent) en een avondklok (59 procent) landelijk in moeten voeren. 53 procent vindt dat de middelbare scholen in het hele land tijdelijk moeten sluiten.

Ook wil een ruime meerderheid (74 procent) een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling, om de hulpdiensten die nacht te ontzien van vuurwerkslachtoffers. Het kabinet neemt daar vooralsnog geen besluit over. Voor het sluiten van contactberoepen, basisscholen en verpleeghuizen is een stuk minder steun. Ook een totale lockdown, waarin men alleen uit noodzaak de deur uit mag, zien mensen niet zitten.

Lees ook

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 3 en 4 november 2020, deden 22.440 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.