Kerst staat voor de deur, maar de coronacijfers lopen op. Een gevaarlijke mix, dus is de vraag hoe we de kerstdagen veilig, maar toch gezellig doorkomen. Experts vinden dat het kabinet de ernst van de situatie niet duidelijk communiceert.

"Maak de urgentie van de maatregelen duidelijk. En dat het écht belangrijk is dat we ons eraan houden", zegt gezondheidspsycholoog Andrea Evers van de Universiteit Leiden. "Maar vertel ook wat wél kan, dan motiveer je mensen om zich aan de regels te houden."

Duidelijker communiceren

Evers vindt dat de communicatie vanuit de overheid stukken duidelijker kan: "Houd het met betrekking tot Kerst zo concreet mogelijk. Het gaat er niet alleen om hoeveel mensen er mogen komen, maar bijvoorbeeld ook of het handig is om mondkapjes te blijven dragen als je op visite gaat. Mag je aan een 'blokjeskerst' doen, met verschillende gasten achter elkaar? Helpt het om regelmatig te luchten, en zo ja voor hoelang dan?"

Het zijn volgens de gezondheidspsycholoog dit soort belangrijke vragen die het kabinet niet echt meeneemt tijdens communicatiemomenten als de corona-persconferenties. Antropoloog en lid van het Red Team Ginny Mooy is het eens met Evers. "Het overheidsbeleid stoelt grotendeels op medische cijfers, en dat is zeker een goed uitgaanspunt. Maar het is belangrijk om breder te kijken."

Lees ook

Vaccin niet dé oplossing

De persconferentie in aanloop naar de kerstdagen zal vanavond weinig nieuws opleveren, vermoeden Mooy en Evers. Het oplopende aantal coronabesmettingen geeft geen ruimte voor versoepelingen, maar verzwaring van de maatregelen ziet het kabinet op dit moment ook weer niet zitten. Wel vermoeden de twee experts dat Rutte en De Jonge zullen verwijzen naar de positieve ontwikkelingen rondom coronavaccins.

Mooy: "Vanzelfsprekend is de snelle komst van een of zelfs meerdere vaccins fantastisch nieuws. Maar als je deze rappe ontwikkelingen nu verkoopt als dé oplossing van alle coronaproblemen, dan vertel je maar een deel van de waarheid. Het zal nog maanden duren voordat voldoende mensen zijn gevaccineerd om de maatschappij weer volledig te openen. En daarnaast weten we helemaal nog niet zeker of de vaccins voldoende bescherming bieden en voor hoelang."

Gevaarlijk

Mooy vindt het daarom ook gevaarlijk om in de persconferentie teveel te leunen op het goede nieuws rondom de vaccins. "Wat dan blijft hangen bij mensen is een gevoel van 'de oplossing is dichtbij, dus we kunnen de teugels laten vieren'. En dat is echt nog veel te vroeg, gezien de oplopende besmettingscijfers van de afgelopen dagen", zegt ze.

"Breng jezelf en je omgeving niet onnodig in gevaar. We zijn dan wel coronamoe met zijn allen, maar het virus is nog lang niet klaar met ons."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.