16 procent spreekt met Pasen af met mensen buiten hun eigen huishouden. Zij geven geen gehoor aan de oproep van de premier om vooral thuis te blijven. De helft van hen (49 procent) verwacht in het paasweekend drie personen of meer te gaan zien.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 28.000 leden van het Opiniepanel. De afgelopen week riep premier Rutte Nederlanders nadrukkelijk op om vooral thuis te blijven. Volgens hem is het niet verstandig om op familiebezoek te gaan. De meeste mensen (79 procent) geven gehoor aan dit verzoek, maar een op de zes mensen doet dat dus niet.

Lees ook

'We laten haar niet alleen op zulke dagen'

De meeste mensen die op paasbezoek gaan, blijven naar eigen zeggen op 1,5 meter afstand en denken dat dat genoeg is. Zij voelen zich fit en de ander ook, is hun argument. "We hebben geen van allen klachten en zitten allemaal in een risicogroep. Mijn schoonzus is maar alleen en we laten haar niet alleen zitten op zulke dagen", schrijft iemand. Ook een achter- of voortuin biedt voor deze mensen uitkomst. "We hebben een grote tuin met voldoende zitplaatsen op ruime afstand. Fijn dat dat kan."

Toch twijfelen mensen ook in deze groep of het gaat lukken om voldoende afstand te houden tot hun dierbaren. Veel van hen hebben de intentie om voorzichtig te zijn, maar geven ook toe dat het in de praktijk moeilijk wordt. Zo zegt een ondervraagde: "Ik ga op bezoek bij mijn zus en zwager en twee (volwassen) kinderen. We proberen afstand te houden, maar dat zal ongetwijfeld niet lukken. We zijn voorzichtig, maar het blijft een risico." 2 procent van alle ondervraagden in het onderzoek is van plan op bezoek te gaan en geen afstand te bewaren.

Helft komt samen met 3 mensen of meer

Als mensen een familiebezoek echt niet kunnen laten, is het verzoek van de premier om dat te beperken tot maximaal drie personen. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die een paasbezoek gepland hebben (48 procent) hier gehoor aan geeft en met maximaal twee anderen afspreekt.

De andere helft van die groep (49 procent) verwacht met meer dan 3 personen buiten hun huishouden samen te komen. Dit zijn er meer dan waar de premier om vraag, maar mensen noemen dat ze hun contacten zoveel mogelijk beperken. "Normaal vieren we Pasen met 18 man, nu met 5. Ik blijf uiteraard op anderhalve meter", zegt een deelnemer illustratief.

John en Nelly gaan dit weekend digitaal op bezoek bij hun dochter en kleinkinderen: 'Je bent er dan toch een beetje bij'

'Zalig Pasen' via Skype, Facetime of Zoom

Nu familiebezoek met Pasen door de coronacrisis sterk wordt afgeraden, zoeken mensen ook naar alternatieven om elkaar toch te zien in het paasweekend. Vier op de tien thuisblijvers (41 procent) gaan, bij gebrek aan een fysieke ontmoeting deze paasdagen, videobellen met hun dierbaren.

Dit tot eigen teleurstelling: 71 procent van de mensen die gaan videobellen, ervaart dit als minder bevredigend dan een echte ontmoeting. "Wij willen zo graag even knuffelen met onze kleinkinderen. We willen ook in deze periode een band met ze opbouwen en dat gaat minder goed via Skype", zegt een grootouder van tien jonge kleinkinderen. Toch dwingen veel ondervraagden zich ondanks deze teleurstelling ook tot optimisme: "Het gaat er om dat je elkaar even hoort en ziet. Die knuffels komen later wel weer en de paaseieren zijn er vast volgend jaar ook wel."

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 8 en 9 april 2020. Aan het onderzoek deden 27.772 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Het hele onderzoek is hier (pdf) te downloaden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.