Ko Heijboer kan zijn dementerende vrouw al 3 weken niet bezoeken. Om verspreiding van het coronavirus onder kwetsbare bewoners te voorkomen mag familie niet meer op bezoek. Niet voor niks, in 40 procent van de verpleeghuizen zijn besmettingen vastgesteld.

"Ik begrijp het, maar ik vind dat deze maatregel een botte bijl is. Er wordt alleen naar de risico's gekeken en aan het leed dat zich aan de andere kant afspeelt wordt voorbijgegaan", vertelt hij.

Dementie

De vrouw van Ko is 68 jaar en heeft op relatief jonge leeftijd alzheimer gekregen. Ze woont sinds anderhalf jaar in een verpleeghuis. Elke dag ging Ko bij haar langs. Sinds de algehele bezoekstop die wegens het coronavirus is ingesteld, is daar noodgedwongen een eind aan gekomen. "Ik wil ook bij haar zijn in haar laatste periode."

Volgens Ko zijn de maatregelen getroffen door het kabinet te rigide. "Het pijnlijkst vind ik dat er niet uitgegaan wordt van de fundamentele behoefte van contact. Juist bij mensen zoals mijn vrouw, met dementie, zijn de kleine dingen fundamenteel. Ook lichamelijk contact."

Lees ook

Videobellen

"De koepel van de verpleeghuizen, Actiz, probeert iets te doen om het leed te verzachten. Zoals de oplossingen met glazen wanden of beeldbellen", vertelt Ko. Volgens hem is dit goed om het leed iets te verzachten, maar het gaat voor hem niet op.

Als gevolg van haar ziekte is de vrouw van Ko slechtziend en is videobellen geen oplossing. "Ook verbaal communiceren is ook nauwelijks mogelijk. Het gaat juist om de knuffel, het hand in hand lopen", zegt Ko.

Lees ook

'Straks herkent ze mijn stem niet meer'

Volgens Ko zouden de maatregelen iets versoepeld kunnen worden. "De meest nabije naaste zou op bezoek moeten kunnen komen. Dat geeft inderdaad een iets verhoogd risico. Het leed wordt wel gezien, maar nu niet meegewogen."

De bezoekstop in verpleeghuizen loopt nu tot 28 april, maar dan is het coronavirus nog niet weg en blijft het besmettingsrisico bestaan. "Welke termijn is acceptabel?", vraagt Ko zich af. Zijn geliefde heeft namelijk, los van een eventuele besmetting met corona, misschien nog maar kort te leven. "Ik ben bang dat als deze maatregel nog lang duurt, mijn vrouw mijn stem niet meer herkent, als ik haar überhaupt nog te zien krijg."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.