Een knuffel of even een arm over iemands schouder? Bijna de helft (44 procent) heeft niet meer met mensen buiten het eigen huishouden geknuffeld sinds het begin van de coronacrisis in maart. De andere helft (51 procent) doet dat nog wel.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 30.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Risico's beperken

De groep die ervoor kiest om niet meer te knuffelen doet dit bewust om de risico's op corona te beperken. "Ik ben 60plus en dan moet je de risico's niet opzoeken. Groeten en zwaaien is ook goed. Het is niet anders!"

Veel deelnemers valt het zwaar: Ik ben een vreselijke knuffelkont, maar ik houd me toch maar aan de regels. Ik mis het heel erg." Maar er zijn ook mensen die juist wel blij zijn met wat minder fysiek contact: "Altijd maar dat drie keer kussen, daar zijn we mooi vanaf nu."

Troosten en een beetje warmte geven

De andere helft (51 procent) heeft in coronatijd wel een zoen of een omhelzing aan iemand buiten hun eigen huishouden gegeven. Bij drie van de tien (30 procent) is dit al wat langer geleden. Vaak gaat het om familieleden en vrienden die iets verdrietigs meemaken, zoals een sterfgeval, ziekte of een echtscheiding: "Een goede vriendin kreeg in mijn bijzijn een heel verdrietig bericht (sterfgeval). Troosten op afstand was moeilijk dus daar ging ik even in de 'fout'."

Een op de vijf (21 procent) heeft afgelopen maand nog geknuffeld met iemand buiten het eigen gezin. Sommigen vinden dat het er gewoon bij hoort: "Als ik mijn vrienden zie dan geef ik ze gewoon een knuffel. Daar worden we allemaal blij van." Anderen hebben juist in deze tijd behoefte aan een beetje warmte. Dat geldt zeker voor singles: "Een vriendin is alleenstaand, net als ik. We huggen bij aankomst en vertrek. Ik vind dat we allemaal één knuffelcontact mogen hebben."

Jongeren hebben het mentaal het zwaarst

Veel deelnemers geven aan dat ze af en toe over de grenzen gaan omdat ze het mentaal zwaar hebben. Een derde (34 procent) zegt dat hun mentale gezondheid slechter is geworden onder invloed van de coronacrisis.

Dat geldt in het bijzonder voor jongeren. In de groep tot 35 jaar zit 52 procent slechter in zijn vel door corona. Zij missen hun sociale leven het meest en hebben relatief veel last van stress (48 procent), eenzaamheid (43 procent) en somberheid (38 procent).

Lees ook

Op visite bij opa en oma

Ouders worstelden de afgelopen maanden met de vraag of hun kinderen de opa's en oma's mogen zien. Hierin zijn ze nu duidelijk minder voorzichtig dan tijdens de eerste lockdown in maart. Toen mocht slechts 12 procent van de kleinkinderen een bezoekje aan opa en oma brengen, 70 procent nam dat risico liever niet.

Maar in december, tijdens deze tweede lockdown, is het beeld omgekeerd: driekwart van de ouders (76 procent) vindt het goed dat hun kids de grootouders in levenden lijve zien. Dat kan buiten zijn, op 1,5 meter afstand, maar ook gewoon binnen op de koffie: "Anders zijn mijn ouders nog eenzamer. Dit plezier neem ik ze niet af. We staan er allemaal achter en doen voorzichtig." Slechts 7 procent houdt de kleinkinderen bewust weg. Na 10 maanden corona is onze mentaliteit hier duidelijk veranderd.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 10 tot 24 december 2020. Aan het onderzoek deden 30.732 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van de mentale gevolgen van de coronacrisis

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.