"Lieve mensen, doe nou toch 's effe kalm an." Dat schreef Jan Hoek (nu 95) in augustus in een open brief die tienduizenden mensen bereikte. Hij riep jongeren op om minder te feesten in coronatijd. Nu de jaarwisseling eraan komt, vraagt hij het opnieuw.

Terwijl het einde van 2020 nadert, duwt Jan Hoek zijn rollator voort door de gangen van woonzorgcentrum Aafje Meerweide in Rotterdam. Hier en daar maakt hij een praatje met het personeel. "Ik moet zo wel weer terug om te kijken hoe het met mijn vrouw gaat hoor. Ze is nu alleen."

Corona overleefd

Allebei kregen ze én overleefden ze het coronavirus. Maar angstig maakte dat de kwieke man op leeftijd allerminst. "Ik heb ondertussen al zoveel meegemaakt." Jan Hoek was 15 toen de oorlog in Nederland uitbrak. "En toen de Bevrijdingsfeesten gevierd waren, werd ik in dienst naar Nederlands-Indië gezonden," weet hij zich nog goed voor de geest te halen. "Nog steeds probeer ik die tijd te vergeten."

"We hebben tijdens de oorlog geen seconde écht van onze jeugd kunnen genieten," zegt Hoek. Het coronavirus is er volgens de negentiger uit Rotterdam dan ook niets bij. "Vandaag de dag heeft de jeugd het veel makkelijker. 100 procent."

Zelf ook jong geweest

"Juist omdat ik zelf jong ben geweest, weet ik hoe het is. Ik begrijp hoe graag de jeugd naar een feestje gaat." Hij gunt het iedereen dan ook zeker, maar hoopt dat jongeren inzien dat ze zich nu éven in moeten houden.

Iedere ochtend windt Jan Hoek zich bij het openslaan van zijn krant weer op. "Al die verhalen over feestende jongelui. Het maakt me echt boos." Reden voor hem om afgelopen zomer in de pen te klimmen en zijn frustraties met anderen te delen.

Lees ook

Boodschap in de krant

Een dag later staat zijn ingezonden verhaal als 'brief van de dag' in het Algemeen Dagblad. Zijn verhaal maakt veel los bij mensen en hij weet er zelfs de aandacht van koning Willem-Alexander te trekken. Die noemt Jan en zijn brief in de troonrede van dit jaar, net als die van de dan 18-jarige Stijn Warmenhoven, die op Jan reageerde en het juist niet met hem eens was.

Jan Hoek en Stijn Warmenhoven blikken samen terug op het jaar bij de oliebollenkraam van EenVandaag

"Ik ben 94 jaar, maar ik reken op jullie", was het slotpleidooi van Jan, waar veel mensen het helemaal mee eens waren. "Denk nou eens even na en laat dat bovenkamertje werken", zegt hij nu. Want op de ic's liggen al zoveel mensen die er niet hadden hoeven liggen. "Als je iemand besmet dan kan dat echt fataal zijn."

Rug recht tijdens jaarwisseling

Jan houdt zijn hart vast over de jaarwisseling van dit jaar. Hij roept de jeugd op om, juist ook tijdens oud en nieuw, hun rug nog even recht te houden. "Voor je het weet kun je weer volop van je leven genieten."

De oude man richt zich op zijn jonge medeburgers, net als in zijn brief in augustus. Met klem benadrukt hij hoe belangrijk veiligheid is: "Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan ook voor anderen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.