De intensive care van het grootste ziekenhuis van Nederland, het Erasmus MC in Rotterdam, ligt vol. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tegen EenVandaag.

"Ik ben niet meer hoopvol," zegt het hoofd van de ic-afdeling in het Rotterdamse ziekenhuis. "Je ziet in het hele land dat het zeer moeizaam gaat. Vandaag zijn er weer patiënten naar Duitsland gegaan. Dat is het laatste wat we willen."

Van dag tot dag

Vandaag stond een opschaling van het aantal bedden op de planning in het Erasmus MC. "Dat ging door personeelstekorten helaas niet door, daarom doen we morgen nog een poging", zegt Gommers. De intensivist bekijkt de situatie daarom van dag tot dag. "Het is inmiddels echt uit onze handen omdat er te veel verpleegkundigen zijn die zich moeten laten testen en dus niet op de afdeling zijn. Het kan zijn dat personeel zich vandaag laat testen en morgen weer aan de slag kan, dus dat blijft aankijken."

"We doen het in Nederland met elkaar. Als het ene ziekenhuis volloopt, probeert het andere te helpen." Er is nu nog ruimte in Nederland, daarom komen we volgens Gommers nog niet direct in de problemen. "Toch hadden wij zelf ook graag patiënten uit de regio willen overnemen, maar dat gaat helaas niet lukken."

Lees ook

Tekort aan verpleegkundigen

"Het opschalen gaat vooralsnog zeer moeizaam, omdat we verpleegkundigen missen", zegt Gommers. Dat is zorgwekkend omdat in de kliniek nu veel meer patiënten liggen, waardoor dat personeel niet meer kan bijspringen op de ic's. "Tijdens de vorige golf was de ic weliswaar ook vol, maar lagen er minder patiënten in de kliniek."

"We bellen iedere dag rond en er wordt met man en macht gewerkt om te kijken waar we mensen vrij kunnen maken. Maar deze weken hebben ook nog eens meer mensen vakantie", verzucht Gommers. "Als laatste middel kunnen we die verloven gaan intrekken, maar dat wil je uitstellen, omdat we de mensen ook op de langere termijn nog nodig hebben."

Lees ook

Reguliere zorg kan bijna niet doorgaan

Diederik Gommers maakt zich zorgen over de eerste week van januari. "De piek moet nog komen, omdat de besmettingscijfers in de eerste week van het nieuwe jaar nog zullen stijgen." Hij hoopt dat de bezetting dan wel verbetert omdat opschalen iets makkelijker zal gaan. "Maar met de nadruk op 'iets'," onderstreept hij direct. "Morgen krijgen we er 4 bedden bij, maar verder durf ik niet vooruit te kijken."

"Inmiddels is het aantal patiënten op de ic weer gestegen, nu met 30. Dat zijn flinke aantallen. Uiteindelijk moeten we de reguliere zorg nóg verder afschalen." Volgens Gommers moeten alle zeilen worden bijgezet. "Er moet, hoe moeilijk dat ook is, gewoon opgeschaald worden, want onze ic zit nu echt aan de max."

Bekijk hier het interview met Diederik Gommers

Brandbrief

Niet alleen het Erasmus MC luidt de noodklok. Meerdere ziekenhuizen schrijven in een brandbrief steun te willen krijgen van het leger. "We verwachten binnen een week compleet vast te lopen als er nu niks gebeurt", zegt Sophia Rooij van Medisch Spectrum Twente.

De tweede golf is een uitputtingsslag voor het ziekenhuis in Enschede. "We merken nu nog geen effecten van de huidige lockdown, terwijl we al ver boven ons maximum zitten. Er komen te veel patiënten tegelijk, dus we voelen code zwart naderen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.