Over 2 maanden kunnen de oliebollen weer in het vet. Toch zal het door corona én een mogelijk vuurwerkverbod een hele andere jaarwisseling te worden. In Rotterdam moeten een lichtshow en rondreizende dj's er toch een feestelijke oud en nieuw van maken.

Nu de zorg overbelast raakt met coronapatiënten willen GroenLinks en de Partij voor de Dieren een tijdelijk vuurwerkverbod. Zo moet voorkomen worden dat het zorgpersoneel met oud en nieuw nog verder wordt belast. Rotterdam voerde begin dit jaar al een vuurwerkverbod in, als eerste grote stad in Nederland.

Lees ook

Vuurwerkverbod

Maar zonder vuurwerk en mét afstand houden is de jaarwisseling wel heel anders. De gemeente Rotterdam lanceerde deze week daarom een plan voor een alternatief oud en nieuw. De jaarwisseling wordt gevierd met een online lichtshow die wordt begeleid door het philharmonisch orkest.

Niet feestelijk genoeg, vindt VVD-raadslid Vincent Karremans. Vandaag lanceert hij zijn plan voor een alternatief oud en nieuw. Hij wil dat dj's en artiesten op wagens rondtrekken door de stad. De hele avond lang kunnen zij 'mini-concerten op wielen' geven in de wijk en voor appartementencomplexen.

'Lee Towers op een jeep door Charlois'

Karremans werd voor dit plan geïnspireerd door de coronacrisis. "Veel artiesten gaven in het voorjaar optredens buiten, bijvoorbeeld voor verzorgingshuizen. Zo hadden mensen toch iets om van te genieten. Waarom zouden we dat met oud en nieuw niet ook kunnen doen?"

"Denk aan Lee Towers die in een jeep door Charlois rijdt en optreedt voor de mensen. Die kunnen dan coronaproof op het balkon of voor het raam genieten van een half uurtje muziek," vertelt Karremans enthousiast. Bang voor massa's mensen die gaan dansen is hij niet: "Dan wordt de muziek stopgezet en vertrekt de artiest naar de volgende plek."

'Mensen hebben een rotjaar achter de rug'

Zo kunnen Rotterdammers het jaar toch feestelijk uitluiden. Erg belangrijk, vindt het raadslid: "Mensen hebben een rotjaar achter de rug. Het nare gevoel van afgelopen jaar moet worden weggespoeld. Dan is alleen een online lichtshow niet genoeg. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan genieten van een show in zijn eigen buurt. Coronaproof."

Verantwoordelijk wethouder Barbara Kathmann laat weten enthousiast te zijn over het idee. "Maar het moet wel kunnen. Die puzzel gaan we de komende weken leggen, zodat we in Rotterdam straks een tof spektakel hebben waardoor iedereen thuis dit heftige jaar op een positieve manier af kan sluiten."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.