Het lijkt allemaal zo onschuldig; een vuurpijl of grondbloem afsteken tijdens de jaarwisseling. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat ruim de helft van de vuurwerkongevallen wordt veroorzaakt door legaal siervuurwerk.

"In het onderzoek dat wij het afgelopen jaar hebben gedaan zie je dat van 1300 mensen die bij de spoedeisende hulp of de huisartsen post kwam, ongeveer de helft gewond is geraakt door siervuurwerk", zegt Birgitte Blatter van expertisecentrum VeiligheidNL.

Lees ook

Stijging gewonden door vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is enorm populair, er werd dit jaar voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtig schouwspel in de lucht. Maar er is ook een keerzijde: het aantal slachtoffers van een vuurwerkongeval is het afgelopen 5 jaar gestegen. Dit jaar moesten 1300 mensen naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost, in 2015 waren dat er 574.

Bij de laatste jaarwisseling is ongeveer de helft van die slachtoffers gewond geraakt door het vuurwerk van iemand anders. "We zien heel veel handletsels, daarbij moet je denken aan amputaties, fracturen en brandwonden. Maar ook letsel aan de rest van het lichaam en beschadiging van de weke delen." zegt Annekatrien van de Kar van Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen. Oogchirurgen spreken van een horrornacht met maar liefst achttien slachtoffers met ernstig oogletsel, waarvan tien met blijvende schade.

info

Zo kom je door Oud en Nieuw zonder schade

Je kan natuurlijk zelf stappen ondernemen om de jaarwisseling zo goed mogelijk door te komen. Zo is het onverstandig om nylon kleding te dragen tijdens het afsteken van vuurwerk, nylon is namelijk erg brandbaar. Ook is het beter om je vuurwerk op de grond te zetten en aan te steken met een lont. Sinds 2018 is het verplicht om een lanceerstandaard te gebruiken bij vuurpijlen. Het dragen van een vuurwerkbril is niet verplicht maar wordt sterk aangeraden. Is je vuurpijl of duizendklapper niet afgegaan? Steek deze dan niet opnieuw aan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en als laatste een enorme open deur: houd afstand. Zo voorkom je dat je op de feestelijke avond van een jaarwisseling naar de EHBO moet. Maak je je zorgen om je huisdier? Zet dan de radio aan als je naar buiten of weggaat. Zo schrikken ze minder van de harde knallen.

Luister de hele Feit of Fictie terug in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.