Opa en oma uitnodigen, of toch maar niet? Naar een paasontbijt bij je beste vrienden, of toch maar thuisblijven? Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan, leveren lastige dilemma's op.

Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven, maar mogen wel maximaal drie bezoekers in hun huis ontvangen. Dat kan verwarrend zijn. En dat is ook niet gek, want het uitgangspunt is 'zelf in dat kader kunnen bedenken wat verstandig is', volgens het RIVM. Maar de grote vraag is: wat betekent 'zoveel mogelijk thuis' concreet? Kun je nog gewoon voor de gezelligheid bij iemand langs?

Bekijk ook

info

De maatregelen als het gaat om contact

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers).
  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit geldt voor iedereen, bijvoorbeeld op straat, in winkels, met collega's, behalve thuis en binnen het gezin/huishouden.
  • Ga alleen naar buiten als dat nodig is.
  • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid.
  • Ga zeker niet op bezoek als je verkoudheidsklachten hebt.
  • Verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoek.
  • Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.

Meerdere bezoeken per dag?

Is het veilig om met een gezin en drie bezoekers aan tafel te zitten met 1,5 meter afstand en samen te eten? En wat als je een grote familie hebt? Kunnen er dan bij één gezin drie bezoekers komen ontbijten, een uur later drie andere bezoekers komen lunchen en in de avond drie andere bezoekers komen avondeten, met 1,5 meter afstand?

Volgens woordvoerder Coen Berends van het RIVM is dat niet verantwoord. "Deze voorbeelden passen niet bij 'ontvang zo min mogelijk bezoek' en 'blijf zo veel mogelijk thuis'. Het is natuurlijk bizar om in één dag negen mensen van buiten over de vloer te laten komen. Doe dat niet. Gezond verstand dus. Dit is het beroep dat de Rijksoverheid doet op alle mensen in Nederland."

Niet maximale ruimte zoeken

Berends drukt mensen op het hart dat ze Pasen ook kunnen vieren zonder bij anderen op bezoek te gaan. "Er zijn heel veel mogelijkheden om Pasen gezellig met je eigen gezin te vieren. Of je kunt gaan videobellen met familieleden of vrienden die ergens anders wonen."

Hij roept op om dus vooral het gezonde verstand te gebruiken. "Zoek niet de maximale ruimte binnen de regels en adviezen, maar kijk hoe je als individu of gezin de maximale bijdrage kunt leveren aan het voorkomen van de verspreiding van dit virus."

Waarom het coronavirus écht geen normaal griepje is

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.