"Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt internationaal vrachtwagenchauffeur Gertjan Jansen. Hij heeft het over de maatregelen die transportbedrijven, slachthuizen en supermarkten (wel en niet) nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Al ruim 30 jaar vervoert Jansen verse producten van Nederland naar het buitenland, en andersom. De transportsector hoort bij de vitale beroepen die doorgaan met werken tijdens de coronacrisis.

'Houd toiletten open'

Jansen en zijn collega's komen veel bij slachthuizen, andere transportbedrijven en supermarkten, maar mogen geen gebruik meer maken van voorzieningen.

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen, deed gisteren een oproep aan wegrestaurants en tankstations om de toiletten open te houden, nu vrachtwagenchauffeurs in Nederland 11 uur mogen rijden, in plaats van 9. "Maar overal zijn de maatregelen anders. Dat is wel een beetje dubbel natuurlijk", vindt Jansen.

Lees ook

Verschillende maatregelen

Afgelopen maandag vertrok hij naar Duitsland, op vrijdagochtend kwam hij terug in Nederland. Op het moment van het interview staat hij te wachten bij een slachthuis in Den Bosch tot medewerkers met zijn lading aan de gang kunnen.

"Ik mag hier nu niet naar binnen", vertelt Jansen. Hij lacht: "Ik kan nu naar de medewerkers zwaaien die in de kantine zitten te lunchen en te praten, maar ik mag niet meedoen." Normaal kan hij overal naar binnen voor een praatje en een kop koffie.

Even geen contact is goed

Bij een aantal klanten waar Jansen komt, ziet hij nu desinfecterende handgel hangen. "Maar bij andere bedrijven dan weer niet." Ook de maatregelen tussen slachthuizen, supermarkten en transportbedrijven verschillen. "Bij supermarkten mag ik nog steeds zelf een pompwagen pakken en de vrachtwagen laden en lossen, maar bij slachthuizen mag ik er zelf niet meer uit om te helpen."

Dat hij bij slachthuizen niet meer zelf mag laden en lossen, vindt hij niet erg. "Je moet het even in de gaten houden natuurlijk, of ze het goede eruit halen. Maar ik vind het wel goed dat we nu niet met elkaar in contact komen. Je weet niet waar alle chauffeurs zijn geweest."

Naar de wc, douchen en broodjes kopen

In Duitsland, waar Jansen afgelopen week was, kan hij bij tankstations nog wél gewoon naar de wc, gebruikmaken van de douches en eten kopen. "Ik moest eerst 70 cent betalen bij tankstations, maar nu is dat hier overal gratis. De poortjes zijn open. Volgens mij doen ze dat zodat je vaker je handen kan wassen."

Omdat hij nu in kantines bij bedrijven niet kan mee-eten, denkt hij wat verder vooruit. "Als ik een week van huis ben, heb ik natuurlijk geen vers brood meer. Dus ik moet wel vooraf bij een tankstation iets nieuws halen, voor als ik bij een klant een paar uur moet wachten."

Lees ook

Dubbel gevoel

"Wij blijven werken, maar je mag eigenlijk alleen maar rijden", zegt Jansen. Hij merkt ook dat mensen soms meer afstand nemen van chauffeurs als hij ergens komt. "Logisch, maar wel wat minder vriendelijk. Dat is allemaal dubbel." De grens met Nederland kon Jansen vanmorgen gewoon oversteken, maar de andere kant op naar Polen schijnt dat lastiger te gaan. "Daar stond een file van 60 kilometer voor de Poolse grens, hoorde ik op de Duitse radio", vertelt hij. "Ik denk dat ze mensen daar testen."

De werkgever van Jansen, HSF Logistics in het Achterhoekse Winterswijk, stuurt berichten naar de chauffeurs onderweg. "Dat we melding moeten maken als het bij klanten echt de spuigaten uitloopt bijvoorbeeld." Het bedrijf heeft ook reinigingsgel en desinfecterende doekjes uitgedeeld. "Want als je een dag vrij bent moet er misschien iemand anders met jouw vrachtwagen weg."

Ondergesneeuwd nieuws

Verschil met Nederland heeft de chauffeur nog niet zo gemerkt, toen hij vrijdagochtend terugkwam. "Het is wel veel rustiger natuurlijk, veel rustiger." En dat iedereen nu maximaal 100 kilometer op de snelweg mag, had hij ook nog niet gezien.

"Dat nieuws sneeuwt natuurlijk een beetje onder, maar dat merkte ik nu pas voor het eerst. Maar goed, je ziet toch niet veel personenwagens nu."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.