De kinderopvang moet tijdens de corona-uitbraak kinderen accepteren waarvan één van de ouders een vitaal beroep heeft. Maar dat gaat lang niet overal goed, constateert belangenvereniging Boink. "Ga nou geen douane spelen, maar wees gewoon open en welkom."

Het is een oproep aan kinderopvangorganisaties van Gjalt Jellesma van Boink, de vereniging voor ouders met kinderen op de kinderopvang. "Wat ik van ouders terugkrijg zijn hele mooie positieve verhalen van ouders, waar ze alle hulp krijgen", vertelt Jellesma. "Maar we horen ook van plekken waar ze niet goed begrijpen wat de bedoeling is en waar ouders niet terecht kunnen. En dat kan natuurlijk niet."

'Ga nou geen barrières opwerpen'

Tot en met 6 april zijn alle scholen en kinderopvanglocaties in ons land gesloten. Opvang is er alleen voor ouders die werken in de zorg, bij de politie of in het openbaar vervoer. In eerste instantie dachten veel organisaties dat de opvang en school alleen voor kinderen was met beide ouders in zo'n vitaal beroep, maar dit werd later verduidelijkt naar één ouder.

Dat blijkt niet overal duidelijk. "Het gaat vooral om de gevallen waarbij maar één van de ouders een vitaal beroep heeft", zegt Jellesma. "En dan gaan die organisaties lopen wegen en dat is niet juist." Volgens Jellesma gaat het ook maar om een kleine groep kinderen. "Je hebt normaal gesproken 100 procent capaciteit en nu wordt gevraagd om 4-5 procent dus ga nou geen barrières opwerpen", zegt hij. "Laten we nou voor die hele kleine groep waarvoor dat nodig is zorgen dat zij terecht kunnen op een leuke opvanglocatie in de buurt."

info

Vitale beroepen

De kinderopvang en scholen zijn wel open voor kinderen van ouders die in een cruciaal (vitaal) beroep hebben. Het doel hiervan is dat deze ouders bijdragen aan het draaiende houden van de samenleving. De lijst met beroepen is speciaal opgesteld voor de COVID-19 uitbraak en hier te vinden.

Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Kan het niet, dan is het geen harde eis dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep om de kinderen weg te brengen. "Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang beschikbaar is".

Lees ook

Uitgangspunt

De norm van twee mensen in een cruciaal beroep is misschien het uitgangspunt, zegt Jellesma. "Maar eigenlijk is het zo dat je je vooral moet richten op het idee dat iemand werkt en als die ander dan niet in een cruciaal beroep zit, dan heeft diegene de kinderen thuis".

De partner kan vervolgens niet zelf aan het werk, maar heeft bijvoorbeeld onderwijsverplichtingen. "Die wordt geacht mee te helpen met thuisscholing en dan komt die partner doodop thuis", vertelt Jellesma. "Kortom, ga nou niet zelf bedenken wat moet, maar zorg gewoon dat je mensen verwelkomt."

Niet zomaar wegbrengen

De gemiddelde ouder zal niet zomaar zijn kind brengen, zegt Jellesma. "Maar doet dat omdat de hele maatschappij en de overheid vraagt om vooral te blijven werken". Wanneer ze aangeven dat zij opvang willen afnemen, moeten ze zelfs een werkgeversverklaring overleggen.

"Ga gewoon uit van de goede wil van mensen", zegt Jellesma. "De mensen die ik ken willen juist in tijden van crisis hun kinderen dicht bij zich houden dus als ze toch hulp nodig hebben geef die dan en onderwerp ze niet aan een kruisverhoor."

'Er is nog genoeg plek'

De branchevereniging voor de Kinderopvang laat weten dat zij de signalen van Boink niet horen. De ouders die hen wel hebben benaderd, blijken bijvoorbeeld bij een kleine organisatie te zitten die het niet zelf kunnen opvangen. Of het gaat om gevallen die niet urgent genoeg zijn.

Volgens de brancheverenging is dat ouders eerst kijken of ze het thuis kunnen oplossen, of bijvoorbeeld met collega's. Daarna kunnen ze zich wenden tot de kinderopvang en dan bij de gemeente. Ouders met problemen kunnen zich melden. Er zijn volgens de branchevereniging nog genoeg kinderopvangorganisaties met plekken voor kinderen.

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.