Door de coronacrisis kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers niet gedwongen worden uitgezet. Daarom worden ze nu overgeplaatst naar asielzoekerscentra.

Dit liet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan ons weten. Het gaat om asielzoekers die gevangen zitten in een detentiecentrum in Rotterdam. Ze wachten daar op hun gedwongen uitzetting. Maar die asielzoekers komen nu vrij. Veel landen hebben de grenzen namelijk gesloten. Daarnaast werken de mensen bij de justitiële diensten die verantwoordelijk zijn voor de terugkeer niet, of minder.

20 uur per dag in een cel

Lilian Hesselink van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) heeft veel contact met zo'n 400 asielzoekers die vastzitten in het Rotterdamse detentiecentrum. De leefomstandigheden zijn er slecht, vertelt ze. "Doordat er te weinig personeel is, zitten de gedetineerden nu 20 uur per dag in een cel van 10 vierkante meter, met z'n tweeën."

Lees ook

Hesselink van het landelijk steunpunt merkt veel onrust in het detentiecentrum. Ze hoort van gedetineerden dat ze door de coronacrisis niet meer mogen sporten, dat gevangenispersoneel sinds kort met handschoentjes rondloopt en dat ze geen bezoek meer mogen ontvangen.

Vrijlaten gedetineerde asielzoekers

De stichting LOS wil daarom dat alle gedetineerde asielzoekers worden vrijgelaten, en heeft daarover een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd.

De uitgeprocedeerde asielzoekers die nu vrijkomen worden opgevangen in asielzoekerscentra. Zo vertelt COA-woordvoerder Werner van Bastelaar. "We hebben 60 tot 70 uitgeprocedeerde asielzoekers in de opvang opgenomen."

Lees ook

'Eigenlijk geen plek'

"Normaal gaan ze niet terug de opvang in", vertelt van Bastelaar. Maar het is een bijzondere situatie. We moeten voorkomen dat ze op straat slapen, dus hebben we ze in de azc's onderdak geboden."

"Eigenlijk hebben we daar geen plek voor, we kampen al een lange tijd met een tekort aan opvangplaatsen. Maar door het sluiten van de grenzen komen er nauwelijks nieuwe asielzoekers. Dus voorlopig kunnen we dit nog wel opvangen. Met de nadruk op voorlopig."

Beluister hier het radio-item uit Radio EenVandaag.