Verschillende gevangenissen in ons land hebben inmiddels gedetineerden in isolatie geplaatst, omdat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigd aan EenVandaag.

Meerdere anonieme bronnen melden dat twee gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Grave (Noord-Brabant) ook echt besmet zijn geraakt met het virus. De leiding van de gevangenis heeft ze daarom in isolatie geplaatst.

Ook in gevangenis alleen test bij erge ziekte

De rest van de gedetineerden in deze gevangenis maken zich daarom grote zorgen. Toch kan een woordvoerder van het ministerie deze twee specifieke besmettingen niet bevestigen.

"Er is in nog geen enkele gevangenis in Nederland een definitieve coronabesmetting bij een gedetineerde vastgesteld. Wel zijn inderdaad in diverse inrichtingen gedetineerden geïsoleerd. Dit omdat zij verkouden zijn, keelpijn hebben of koorts. Zij zijn nog niet getest. In Nederland worden mensen alleen getest als ze heel erg ziek zijn. Dat geldt binnen en buiten de muren van de gevangenis."

Sinds zaterdag geen bezoek meer

Het ministerie wil niet zeggen hoeveel gedetineerden nu precies in isolatie zitten. Uit een inventarisatie van EenVandaag blijkt dat het op dit moment om ongeveer tien gedetineerden gaat.

Gevangen mogen sinds afgelopen zaterdag geen bezoek meer ontvangen, in verband met de coronacrisis. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor jeugddelinquenten. Zij mogen onder zeer strikte voorwaarden wel hun ouders zien in de inrichting waar ze verblijven.

Lees ook

'Maffe dierentuin'

In veel gevangenissen zijn de dagprogramma's van gedetineerden inmiddels aangepast. Een gevangene in Lelystad laat weten dat hij sinds de uitbraak van het coronavirus 21 uur op cel zit, waar hij eerst slechts 13 uur op zijn cel hoefde te verblijven.

"Het is echt een maffe dierentuin aan het worden hier. Je zit alleen op cel en mag geen arbeid meer verrichten. Er is veel minder personeel. Ook hier is een gedetineerde ziek. En op de gang liggen stapels vieze was."

Skypen mag wel

Om toch een beetje met de buitenwereld te kunnen communiceren mogen gedetineerden iedere dag kort skypen met de buitenwereld. "Dat mag natuurlijk niet de hele dag, maar slechts een beperkt aantal minuten per dag", benadrukt de woordvoerder van het ministerie. Op berichten dat niet alle gedetineerden op dit moment ook daadwerkelijk kunnen skypen, wil zij niet reageren. "Volgens mijn informatie werkt het allemaal prima."

Voor een kleine groep gedetineerden is de coronacrisis trouwens een opsteker. Hun gevangenschap is namelijk per direct opgeschort. Het gaat dan om gedetineerden die al een groot deel van de tijd buiten de gevangenis verbleven en er alleen doordeweeks nog overnachtten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.