In deze periode van sociale onthouding gaan mensen massaal naar het tuincentrum. Afgelopen zaterdag stegen de aankopen bij tuincentra met 18 procent. "Het maakt mijn hoofd leeg. Als ik binnen ben, ben ik geobsedeerd bezig met het coronanieuws."

Juliska ten Napel zou normaal gesproken achter haar werkbank zitten. Maar als edelsmid kan ze op dit moment niet echt de motivatie vinden om aan het werk te gaan. Dus is ze aan het snoeien geslagen. Ze is zeker niet de enige. "De achterburen hebben na jaren eindelijk alle klimop weggehaald en mijn buurman zag ik driftig een bloembak in elkaar timmeren voor een blauweregen."

Juliska ten Napel
Bron: AT 1V
Juliska ten Napel aan het werk in de tuin

Meer planten, vlonders en schuttingen

Verschillende tuincentra zien de afgelopen dagen dan ook hun verkoop stijgen, zowel in de winkel als online. Het mooie weer helpt mee, en in combinatie met opeens thuis zitten zorgt de situatie ervoor dat mensen meer planten, vlonders en schuttingen kopen dan normaal.

Onze behoefte aan corona-nieuws is groot. Naar het journaal kijken de laatste dagen 3,5 miljoen mensen, voor de toespraak van Mark Rutte zetten maar liefst 5,3 miljoen mensen de tv aan. Maar als we even wat anders willen, dan staat tuinieren hoog op de lijst. Volgens gegevens van Stocard, de mobile wallet-app met bijna drie miljoen Nederlandse gebruikers, stegen de aankopen bij tuincentra afgelopen zaterdag met 18 procent.

Medewerker tuincentrum
Bron: EenVandaag
Medewerker tuincentrum

'Het maakt mijn hoofd leeg'

Een van de meeste gezochte zoektermen deze week is de vraag hoe je de groene aanslag van je terras verwijdert. Voor Juliska ten Napel brengt het ontspanning. "Het maakt mijn hoofd leeg. Als ik binnen ben pak ik toch weer mijn telefoon en ben ik geobsedeerd bezig met het coronanieuws."

Bij Moerkerks Plantenparadijs in Voorschoten is het momenteel, ondanks de adviezen van sociale onthouding, drukker dan in normale tijden. "De parkeerplaats staat vol", zegt eigenaar Frank Moerkerk. "En wij merken dat de besteding ook aanzienlijk groter is geworden, dat mensen meer inslaan."

Twee factoren

Lobke Samallo van Intratuin merkt ook dat er meer traffic op de webshop en in de fysieke winkels is. "Dit komt door twee factoren: afgelopen weekend was het het beste weer van het jaar tot nu toe, dus de tuinklussen zijn weer begonnen, en dat gaat gepaard met alle maatregelen vanwege de coronacrisis waardoor mensen veel in huis en tuin zijn."

"Mensen gaan nu natuurlijk meer tuinieren vanwege het goede weer, maar ook omdat ze zich binnen vervelen", zegt Moerkerk. "Ze willen naar buiten en het is gezond om in de plantjes te lopen en buiten te lopen. De kroegen zijn dicht en je kunt niet naar je werk, dus dan moet je ander tijdverdrijf zoeken."

Drukte reguleren

Een flink aantal klanten voor het Plantenparadijs in Voorschoten dus. "Dat voelt ook wel heel dubbel, want ook wij lopen natuurlijk met allemaal hygiënemaatregelen. Dus het is wel bewerkelijk om dan zoveel klanten in de winkel te hebben", zegt Moerkerk.

Bij Intratuin kunnen ze de drukte over het algemeen goed behappen. "Wij hebben grote winkels, waardoor mensen met heel veel afstand van elkaar kunnen winkelen. We reguleren ook het aantal klanten dat in de winkels aanwezig is. Het zou dus kunnen zijn dat mensen even moeten wachten bij de ingang, maar dat komt de veiligheid wel ten goede."

Plantjes thuisbezorgen

De situatie is natuurlijk wel onzeker, omdat nog niet bekend is of winkels misschien ook zullen moeten sluiten. "Zoals het nu gaat zijn we gewoon open", zegt Moerkerk. "Wij laten ook gewoon nog planten binnenkomen." Moerkerks Plantenparadijs heeft wel een plan klaar voor het geval dat ze toch dicht moeten. "Als we dicht moeten, gaan we thuisbezorgen."

Ook de fanatieke tuinier die graag bij de Intratuin winkelt hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over een eventuele sluiting van de tuincentra. "Wij hebben onze webshop, dus mensen kunnen daar terecht", zegt Samallo.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.