Het ziekenhuispersoneel heeft de handen vol aan coronapatiënten. Daarom is het belangrijk dat ze zelf niet ziek worden. Ziekenhuizen nemen daarom extra maatregelen.

Op social media kwamen de laatste dagen meerdere oproepen voorbij van artsen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid. In Italië en China overleden al artsen aan de gevolgen van het coronavirus. Anesthesist Micha Erwteman deed daarom op Twitter een oproep om ook aan het zorgpersoneel te denken.

34-jarige arts overleden

De dood van een jonge Chinese arts uit Wuhan maakte wereldwijd veel los. Hij sloeg destijds als een van de eersten alarm over het coronavirus. Maar de Chinese autoriteiten namen hem niet serieus.

Op 30 december 2019 een appje naar oud-studiegenoten om door te geven dat zeven patiënten ziek waren geworden en in quarantaine waren geplaatst na het bezoeken van een markt. Ook wees deze Li Wenliang collega's er in de beginfase van het virus al op dat het belangrijk was om beschermende kleding te dragen.

Instructiefimpjes

Maar ook ziekenhuizen zelf proberen uit alle macht te voorkomen dat ziekenhuispersoneel besmet raakt. Het Amsterdam UMC maakte bijvoorbeeld instructiefilmpjes over hoe het personeel zich moet aan- en uitkleden voor en na een bezoek aan een isolatiekamer. Ook worden er deze week iedere dag trainingen gegeven in het correct dragen van persoonlijke beschermingsmaterialen om het personeel zo gezond te houden.

Tessa Lauret is hoofd van het team preventie infectie in het Amsterdam UMC. Zij laat weten dat de beschermende maatregelen die genomen worden niet nieuw zijn voor het medisch personeel. "In het ziekenhuis liggen altijd patiënten in isolatie dus we gebruiken deze middelen al veel langer."

Lees ook

'Verspreiding werkt hetzelfde als griepvirus'

De grote pakken waarin het verplegend personeel in China liep zijn niet nodig volgens Lauret. "De verspreiding werkt hetzelfde als bij een griepvirus. De maatregelen die we daarvoor normaal al treffen zijn dus voldoende."

Caroline de Ridder is hoofd verpleegkunde op de Intensive Care in het Amsterdam UMC. Ze geeft aan dat de angst leeft onder het ziekenhuispersoneel. "We zien ook de beelden, en horen dat collega's ziek worden. We proberen het zo goed mogelijk met elkaar te bespreken. We doen bijvoorbeeld teamsessies."

Caroline de Ridder: "We proberen het zo goed mogelijk met elkaar te bespreken."

Niet meer risico

De verdere voorzorgsmaatregelen die het ziekenhuis heeft genomen helpen daarnaast voldoende volgens De Ridder. "Als alle maatregelen goed zijn uitgevoerd lopen we niet meer risico."

Dat betekent dat ziekenhuispersoneel bij coronapatiënten zijn uitgerust met een schort, handschoenen, masker en een spatbril. Het virus is namelijk overdraagbaar via de ogen, neus en mond.

Voldoende bescherming

Maar er zijn meer maatregelen, zegt Tessa Lauret. "Als we naar de patiënten toegaan zorgen we dat we altijd voldoende bescherming hebben. Ook is er niet meer personeel dan nodig op locatie. En bezoekers met luchtwegklachten mogen hier niet komen."

Daarnaast moet het personeel zelf extra rekening houden met de situatie. "Bij afspraken moeten ze afstand houden, niet met meer dan 30 mensen in een ruimte verblijven en even niet met collega's lunchen."

Extra personeel

Ondanks dat het Nederlandse zorgpersoneel een monsterklus wacht, is Lauret nog niet bang voor personeelstekorten. "Ja, er zijn zorgmedewerkers ziek, maar we hebben voldoende personeel om dat op te vangen."

Het kabinet heeft inmiddels extra maatregelen genomen om zorgpersoneel te mobiliseren als dat nodig is. Zo kan er personeel van Defensie bijspringen en hebben ook privé-klinieken personeel beschikbaar gesteld voor de ziekenhuizen.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.