De coronacrisis heeft een grote impact op de economie. Maar wat betekent dit voor de portemonnee van de consument? Volgens de directeur van het Nibud wegen besparingen niet op tegen de algemene financiële klappen die de samenleving moet opvangen.

Door sociale onthouding en veel thuisblijven zijn een aantal kosten voor de consument opeens weggevallen: een biertje in de kroeg, de tickets voor de Efteling en een nieuwe outfit voor de vijftigste trouwdag van opa en oma. Daarnaast zijn de benzineprijzen gedaald en hoeven veel mensen niet meer naar hun werk af te reizen.

Paar tientjes

"Die effecten zijn heel marginaal, heel klein ten opzichte van de negatieve effecten", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.

Hij denkt niet dat er groepen zijn die echt baat hebben bij de financiële effecten van de coronacrisis. "Ik denk dat iedereen toch getroffen wordt door de algemene ontwrichting van de samenleving en dat die paar tientjes die je bespaart in vergelijking niet veel uitmaken."

Onnodige uitgaven

Stephanie Hesterman is directeur van landelijk financieel adviesbureau Budgetcoach.nl. "Het zou ook kunnen dat je geld dat je nu bespaart dubbel weer uitgeeft als de crisis weer is gaan liggen", zegt ze. "Omdat je dan gaat compenseren voor wat je een tijd niet hebt kunnen doen."

Het is dus, juist met dit ongewone uitgavenpatroon, belangrijk om je financiën in de gaten te houden. "Ga niet onnodig uitgaven doen uit verveling. Bekijk de situatie van dag tot dag en houd oog op je budget."

2,6 miljoen huishouden zonder buffer

"Ik denk dat mensen met een smallere beurs meer getroffen zullen worden dan mensen met een bredere beurs", zegt Vliegenthart. "Als je bedenkt dat 2,6 miljoen huishoudens aangeven dat ze normaal al problemen hebben om rond te komen. Die zullen er extra onder lijden, want die hebben geen buffer."

Hesterman ziet ook de grote stress die de crisis veroorzaakt bij huishoudens met een budget. "De angst voor grote medische kosten weegt hierin ook heel zwaar."

Uitgaven gaan gewoon door

"Ik denk dat het heel veel uitmaakt in wat voor arbeidsomstandigheden je zit: of je een vast contract hebt of niet en in welke sector je werkt. Ik denk dat de mensen die het slechtst ervan afkomen mensen in de horeca en de reisbranche zijn", zegt Vliegenthart. "Die zullen voor een groot deel terug moeten vallen op uitkeringen, dat is echt geen vetpot. En de uitgaven gaan wel gewoon door."

"Ik verwacht dat heel veel mensen er last van zullen hebben, en dat het heel goed is als deurwaarders voor een bepaalde tijd niet worden ingezet", zegt hij.

Hamsteren om heel veel redenen onverstandig

De hamsterwoede van supermarktbezoekers veroorzaakte vorige week een recordomzet in de Nederlandse supermarkten. "Hamsteren is om heel veel redenen onverstandig, maar ook omdat je straks met een overschot aan producten zit. En daar heb je wel voor betaald", zegt Vliegenthart.

Hesterman beschrijft dat het hamstergedrag van anderen voor veel mensen ook negatief kan werken in de portemonnee. "Als je naar de supermarkt gaat en je bent gewend bent om huismerken te halen, maar dat die door het hamsteren op zijn. Dan moet je dus opeens A-merken halen. Voor mensen met een beperkt boodschappenbudget is dat al een flinke inbreuk."

Lees ook

Koffiedik kijken

In deze situatie voorzichtig met je geld omgaan is nu belangrijk voor iedereen, vindt Hesterman. "Het is lastig, ook omdat je pas vanaf deze week echt kunt merken wat er gaat gebeuren. Maar houd in ieder geval wel je budget in de gaten en zet alles op een rijtje."

Vliegenthart waarschuwt dat optimistische berichten over bijvoorbeeld lagere hypotheekrentes met een korreltje zout genomen moeten worden. "Ik denk dat dat nu koffiedik kijken is, volgens mij is het niet raadzaam om daarover voorspellingen te doen. We zullen eerst door deze crisis heen moeten om te weten wat de duurzame effecten zullen zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.