Het advies om thuis te werken en daar zo veel mogelijk te blijven wordt door twee op de drie mensen (66 procent) opgevolgd. En tot nu toe vindt een meerderheid dat ook nog niet zo erg: 60 procent vindt het prettig, 38 procent juist niet.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 32.000 leden van het Opiniepanel. Zondag besloot de overheid om scholen, restaurants, cafés en andere sociale gelegenheden te sluiten. Daardoor ligt het openbare leven grotendeels stil en zitten veel mensen thuis. Tot nu toe vervelen de thuisblijvers zich nog niet, 91 procent zegt thuis genoeg bezigheden te hebben om de dag door te komen.

Eenzaamheid

Deelnemers die alleenstaand zijn, schrijven dat ze veelal gewend zijn aan 'alleen zijn', maar de sociale activiteiten buitenshuis wel gaan missen. Een deel van de alleenstaanden (31 procent) voelt zich eenzaam nu ze veel thuis moeten blijven. 37 procent van de alleenstaanden verwachten de komende weken eenzamer te worden als zij veel thuisblijven.

"Als alleenstaande ben je natuurlijk al vaak op jezelf aangewezen. En nu de vaste uitjes die het leven nog wat fleur gaven, zoals mijn bridgeavonden, wegvallen, voel ik me nog eenzamer", vertelt een panellid.

Lees ook

Sfeer in huis

Bijna de helft van de ondervraagden die een huishouden delen (46 procent) zegt dat het thuisblijven de sfeer in huis positief beïnvloedt. Ze ondernemen bijvoorbeeld meer gezamenlijke activiteiten (36 procent), voeren meer goede gesprekken (20 procent) en hebben meer voor elkaar over (20 procent).

Bij 10 procent is de sfeer er na een paar dagen al op achteruit gegaan. Dat komt door irritaties (14 procent), ruzie (4 procent) en verveling (17 procent). 44 procent zegt geen verandering te merken.

Zolang we nog een wandeling kunnen maken, komt het wel goed.

Wat houdt ons bezig?

Een derde van de mensen die samenwonen met anderen (32 procent) heeft afspraken gemaakt over de inrichting van het huishouden de komende tijd. Mensen met kinderen doen dit aanmerkelijk vaker: van hen heeft 55 procent afspraken gemaakt of gaat dat nog doen.

Die afspraken gaan vooral over regelmaat en het bijhouden van schoolwerk nu de scholen gesloten zijn. "Niet de hele dag luieren. De een start een talencursus. De ander gaat extra tijd aan muziek besteden", legt een panellid uit. Ook worden 'nu eindelijk eens' die klusjes gedaan die normaal blijven liggen: "zolder opruimen", "luxaflexen schoonmaken" en "foto's in albums plakken", worden bijvoorbeeld genoemd.

Lees ook

Hoe ervaren de leden van het EenVandaag Opiniepanel het thuisblijven?
info

Over dit onderzoek

Dit onderzoek van EenVandaag is gehouden op 17 en 18 maart. Aan het onderzoek deden 32.207 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.