Hoe meer mensen met corona in het ziekenhuis belanden, hoe meer personeel, mondkapjes en apparaten er nodig zijn om hen te behandelen. Privéklinieken helpen door hun spullen te schenken aan de ziekenhuizen die dat nodig hebben.

Beschermingsmateriaal, zoals mondkapjes vliegt er doorheen nu in de Nederlandse ziekenhuizen steeds meer coronapatiënten belanden. Ook op apparatuur en zorgmedewerkers staat daardoor veel druk. De branchevereniging voor zelfstandige klinieken, ZKN, wil helpen. "Als we samen creatief denken, zijn we in staat om grootse dingen te doen", zegt ZKN-bestuurslid Bram ter Harmsel.

Lees ook

'We voelen ons verantwoordelijk'

Operaties en ingrepen die niet dringend zijn, werden eerder deze week al afgezegd in de zelfstandige klinieken. "Zo kunnen we snel schakelen als er een beroep op ons wordt gedaan", vertelt Bram ter Harmsel.

"We leveren op dit moment alleen urgente zorg. Daardoor hebben we veel tijd over en is ons personeel beschikbaar om te helpen. Gelukkig zitten de meeste medewerkers zo in elkaar dat ze dat graag willen helpen. Ze bieden zichzelf aan om in de ziekenhuizen aan de slag te gaan."

Waar de nood het hoogst is

Jaco Donselaar is directeur van de privéklinieken van Equipe Zorgbedrijven, daaronder valt bijvoorbeeld de Velthuis kliniek. Zijn klinieken zijn lid van branchevereniging ZKN.

Donselaar: "We hebben besloten om onze medische hulpmiddelen aan de ziekenhuizen te geven waar de nood hoog is. Onze kundige mensen en faciliteiten zijn voor hen beschikbaar. Net als onze hulpmiddelen, van mondkapjes tot beademingsapparatuur. Laten we met elkaar bekijken hoe we alles zo nuttig mogelijk kunnen inzetten."

Lees ook

info

Spanje was eerst

Nederland is niet het eerste land waar privéklinieken te hulp schieten om het coronavirus te bestrijden. In Spanje riep het ministerie van Gezondheid klinieken al eerder op om tests voor COVID-19, beschermingsmateriaal en personeel beschikbaar te stellen aan ziekenhuizen.

Bekijk hier de tv-reportage