Naast de basisscholen gaat ook de kinderopvang weer open. Belangenvereniging BoinK kan de sluiting afgelopen december maar moeilijk vergeten. "Het besluit is genomen, met de rug naar de feiten toe." En openen met meer maatregelen is niet makkelijk.

In december besloot het kabinet dat de kinderopvang alleen nog was bedoeld voor kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep hebben. Vanaf maandag wordt dat onderscheid niet meer gemaakt voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij oudere kinderen die naar de buitenschoolse opvang (bso) gaan, wordt nog wel onderscheid gemaakt.

Hele groepen naar huis

Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK ziet hobbels op de weg door de strengere maatregelen die vanaf komende maandag bij de heropening gaan gelden. "Het ziet ernaar uit dat de quarantaineregels strenger worden, dus dat bij één besmetting de hele groep moet thuisblijven", vertelt hij.

Dat kan leiden tot problemen, want op dit moment gaan kinderen in wisselende samenstelling naar de opvang. "De klassen zijn nu namelijk kleiner, omdat er vanwege het coronavirus minder kinderen naar de opvang komen. Daardoor heb je soms één medewerker die per dag voor meerdere groepen staat. Dan kan zo'n quarantainemaatregel er dus toe leiden dat drie groepen naar huis moeten, als er één leider ziek is. Dat kan zelfs sluiting tot gevolg hebben."

Kinderopvang wil zelf testen

Bij de kinderopvang wordt alles op alles gezet om veilig te openen en om open te blijven, maar daar is wel hulp bij nodig, zegt Jellesma. "We hopen dat er meer ingezet gaat worden op testen."

"Je hebt tegenwoordig antigeentesten, waarbij je binnen 2 uur een uitslag hebt. Als de GGD dat ons een paar keer laat zien, kunnen we dat zelf ook gaan invoeren." Een concreet plan heeft Jellesma daar nu nog niet voor.

Verslaggever Laura Kors bij een kinderopvang waar de regels voor de heropening nog niet duidelijk zijn

'Weinig besmettingen door kinderopvang'

Ondanks de vrees voor problemen is Jellesma wel heel blij met de heropening van de crèche. "Voor ouders met kinderen tussen de 0 en 4 jaar is dat natuurlijk fantastisch nieuws, maar voor mensen met oudere kinderen is het glas halfleeg."

Jellesma wil dat er goed wordt gekeken naar een volledige heropening van de buitenschoolse opvang. "We zien nu dat 60 tot 70 procent van de kinderen alsnog komt en daar gebeuren geen gekke dingen met besmettingen. En ook als we kijken naar de landen om ons heen, bijvoorbeeld Frankrijk en België, zie je dat het aandeel besmettingen vanuit de kinderopvang klein is."

Kinderen van verschillende scholen bij elkaar

Een argument van het RIVM om de buitenschoolse opvang dicht te houden, is om te voorkomen dat veel kinderen van verschillende scholen samenkomen.

"Maar dat gebeurt nu ook al", zegt Jellesma. "Als we nou eens kijken tot hoeveel besmettingen dat in de afgelopen tijd heeft geleid; als blijkt dat dat weinig is, zou ik zeggen: gooi die bso weer open."

Lees ook

'Kiezen tussen twee kwaden'

Volgens Arnold Bosman, epidemioloog en lid van het Red Team, een onafhankelijke expertgroep die adviezen geeft over de coronabestrijding, is het heropenen van basisscholen een duivels dilemma. "Ik kijk er met veel bezorgdheid naar, maar ook met een dubbel gevoel. Ik zie heel duidelijk dat de samenleving eraan toe is. Maar aan de andere kant zie ik, met alles wat we nu weten over de Britse variant van het virus, dat juist het openen van die scholen het laatste is waar we nu aan moeten denken als we het virus willen beheersen."

Het is volgens Bosman daarom ook kiezen tussen twee kwaden. "Ofwel we kiezen het openen van scholen en het geven van lucht aan de samenleving, met als gevolg dat je de prijs betaalt voor de bestrijding van het virus, of je kiest voor het virus en dat betekent dat je langer die pijn houdt van het sluiten van de scholen. Een goede oplossing daarvoor is er in mijn ogen niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.