Basisscholen en kinderopvang moeten weer open, vindt het kabinet. Terwijl het RIVM waarschuwt voor een derde golf. De één is blij met versoepelingen, de ander vraagt zich af hoe verstandig dat is.

De scholen weer openen is een goed idee. Dat zegt Herstel-NL, een groep artsen, gezondheidswetenschappers en economen die aandacht vragen voor de nevenschade die het huidige coronabeleid aanricht. Aan de andere kant staat het Red Team, een onafhankelijke expertgroep die zich richt op preventie en bestrijding van corona in Nederland. Zij zien liever dat het kabinet de lockdown met 2 weken verlengt.

Nevenschade

Arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger is een van de leden van Herstel-NL. Hij is blij dat de scholen weer opengaan. "Het is tijd dat we naar de nevenschade van dit beleid kijken. Er zijn kinderen die niet goed meekomen en een lager advies krijgen. Het is nog maar de vraag of ze dat met een achterstandsprogramma in kunnen halen."

Het lijkt volgens Vlieger alsof het kabinet dat soort aspecten de afgelopen tijd een beetje onder het tapijt veegde. "Het andere probleem bij het sluiten van scholen is dat opa en oma komen oppassen, terwijl dat juist de groep is die we moeten beschermen. Op die manier komt het virus juist bij hun terecht."

Liever langer dicht

Hoewel de leden van het Red Team begrijpen dat de impact ervan groot is, zien ze liever dat de scholen nog 2 weken langer dicht blijven. "Ik ben geen voorstander van het openen van de basisscholen. We moeten nu juist zorgen dat het virus onder controle blijft", zegt epidemioloog en lid van het Red Team Arnold Bosman.

"De Britse variant krijgt meer grip en die variant verspreidt zich makkelijker onder kinderen. Als we de scholen nu openen, geven we het virus weer de kans om zich te verspreiden", zegt

Lees ook

Vroeg ingrijpen en lokaal reageren

En het perspectief dan? "Dat is op deze manier inderdaad ver weg", geeft Bosman toe. Het Red Team zegt al langer dat er meer moet worden aangestuurd op het kijken naar de besmettingen.

"Als je weet waar de besmettingen de kop op steken, moet je in die omgeving snel maatregelen nemen, zodat de rest van Nederland door kan gaan. We wachten nu tot de ziekenhuizen aan de top van hun capaciteit zitten. Wat mij betreft treden we eerder strenger op. Dat kan ook lokaal. Als je bijvoorbeeld ziet dat het op een school speelt, is het goed die school direct te sluiten."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Kijken naar het beginpunt

Bosman noemt de situatie in Lansingerland als voorbeeld. "Doordat die school meteen werd gesloten, bleef de Britse variant onder controle."

En er is meer: "Ook het bron- en contactonderzoek moeten we strenger bewaken. We zetten de maatregelen te laat in omdat we kijken naar het eindpunt van het probleem: de ic-capaciteit en te weinig naar het beginpunt: de besmettingen."

Nederland weer open

Vinden ze bij Herstel-NL dan dat we slachtoffers van corona maar voor lief moeten nemen? "Nee", zegt Vlieger. "Ik wil ook niet zeggen dat de schade van corona klein is. Het gaat om de afweging die je maakt. Het virus zal voorlopig nog wel hier blijven en daar zullen we mee moeten leren leven."

Hij stelt voor dat de mensen die echt vatbaar zijn voor het virus beter worden beschermd. "Breng oudere en kwetsbare personen boodschappen of geef hen taxivouchers. Dan kan de rest van Nederland weer open. Ik wil dat we transparanter naar het beleid kijken: wat leveren die maatregelen ons op? En wat leveren we daarvoor in? We moeten niet doen alsof corona het enige is dat telt in ons land, daar lijkt het soms wel op."

Lees ook

One size fits all?

En wat als de besmettingen dan straks omhoog gaan? Vlieger: "Dan zeggen wij dat we de ouderen en mensen met overgewicht beter moeten beschermen. Hen moet je dan helpen om zich te isoleren. Of denk aan leerkrachten met overgewicht, die niet hoeven te werken. We hebben nu een one size fits all-oplossing bedacht, terwijl we niet allemaal dezelfde maat hebben."

Bosman van het Red Team: "We moeten sneller reageren. Dat heeft het kabinet niet gedaan, daarom zitten we nu in deze situatie. Durf sneller hardere maatregelen te nemen. Als je langer wacht moet je maatregelen langer vasthouden, dat is wat we nu doen. Ik begrijp dat we willen versoepelen, de rek is eruit. Als wij de teugels laten vieren, trekt het virus aan. Daar valt niet politiek over te onderhandelen."

info

Deze versoepelingen worden verwacht

  • Basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open.
  • Als de besmettingscijfers blijven dalen, komt er op 10 februari een einde aan de avondklok.
  • Niet-essentiële winkels mogen vanaf 10 februari weer beperkt open voor het afhalen van bestellingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.