Nadat bekend werd dat de basisscholen volgende week weer opengaan ging bij veel ouders de vlag uit. Maar lang niet iedereen staat te juichen. Veel leraren maken zich zorgen over hun gezondheid en ook schoolleiders worstelen met de uitvoering van regels.

Henk van der Pas is een van hen. Als directeur-bestuurder is hij verantwoordelijk voor dertien basisscholen in het Brabantse Heusden. Hij besloot toch de scholen open te laten gaan, maar met de nodige aarzeling. Want wat is de beste keuze: de kinderen weer houvast geven in de klas en daarmee de gezondheidsrisico's voor het onderwijspersoneel naast zich neerleggen, of toch kiezen voor zekerheid en nog wat langer dichtblijven?

Lees ook

Ontwikkeling Britse variant

De opkomst van de Britse variant van het virus zorgt voor nog meer onrust en onzekerheid. Zo bleek vandaag nog uit onderzoek van de GGD en het Erasmus MC in Rotterdam, dat kinderen de Britse variant meer verspreiden dan het gewone coronavirus. Als het coronavirus bij minstens twee mensen in een huishouden werd vastgesteld, 'waren kinderen met de Britse variant, vaker de personen die het virus mee naar huis hadden genomen en de anderen hadden besmet'.

Het kabinet heeft het heropenen van de basisscholen tot prioriteit gemaakt, omdat de negatieve effecten van het thuisonderwijs te groot zouden zijn. Op de vraag of de heropening van de scholen niet tot na de voorjaarsvakantie moet worden uitgesteld, reageerde premier Rutte kort en resoluut met 'nee'. "Het is nu al verschrikkelijk", zegt de premier.

Veel onzekerheid

Het is de uitvoerbaarheid waar leerkrachten en schoolleider tegen aanlopen, benadrukt Van der Pas. Aan de wil ligt het niet. "Ze willen wel de garantie dat als ze met die kinderen worden geconfronteerd, ze geen hoger risico op besmetting lopen. En dat de richtlijnen waar nu over wordt gesproken, dat die uitvoerbaar zijn."

"Dat is heel veel onzekerheid", legt hij uit. "Waardoor mensen zeggen: 'We willen wel, maar we maken ons zorgen'. Als het moet, voor het belang van die kinderen, dan doen we het. Maar er zijn ook mensen die zeggen: 'Op mij hoef je niet te rekenen, ik heb teveel risico. Ik heb kwetsbare gezinsleden, of ik heb zelf een kwetsbare gezondheid."

Lees ook

info

Corona-protocol voor in de klas

De beslissing van het kabinet roept vraagtekens op bij een hoop leraren en schoolleiders. Want waarom kunnen de scholen nu wel open en hoe organiseer je dit goed en maak je de risico's zo klein mogelijk? Om op die vragen antwoord te krijgen is er vandaag overleg tussen het ministerie, belangenorganisaties en bonden over de protocollen die hier voor moeten zorgen.

Het ministerie komt in ieder geval met een dringend advies aan alle scholen om de leerlingen te verdelen in kleine groepjes. Voor kinderen in groep 7 en 8 luidt het advies om buiten de klas een mondkapje te dragen. Eerder werd al bekend dat alle leerlingen in een klas vijf dagen in quarantaine moeten als iemand in de klas positief is getest. Het testen van kinderen na een besmetting in de klas wordt niet verplicht, laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten. Wel moeten schoolkinderen die niet worden getest vijf dagen extra in quarantaine.

Directeur Henk van der Plas: "Welk besluit je ook neemt, het is nooit gunstig voor iedereen."

Toch open

Uiteindelijk besluit Henk van der Pas dat de scholen per 8 februari opengaan. Hij hekelt wel de communicatie rond het heropenen van de scholen, maar geeft aan dat 'aan het kabinetsbesluit een advies van experts ten grondslag ligt'. "Ik ben niet in de positie om dat in twijfel te trekken.

Dat leerkrachten nog altijd grote twijfel hebben, begrijpt hij ten volle. "Ze kennen misschien in hun omgeving schrijnende gevallen, dus zij stellen zichzelf bloot in het belang van kinderen. Dat vraagt om heldere kaders. Als je die niet kunt bieden, dan is dat echt heel erg vervelend."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.