Terwijl jij er alles aan doet om thuis zoveel mogelijk werk te verzetten, zien internetcriminelen hun kans schoon in deze onzekere tijd. Hoe zorg je dat je tijdens de coronacrisis toch zo veilig mogelijk thuis werkt?

Drie experts laten er hun licht over schijnen: Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens, Hielke Bontius van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) en Huib Modderkolk, tech- en onderzoeksjournalist van De Volkskrant.

1. Kijk uit met videoconferencing

Videobellen is vaak de enige manier om nog met je collega's te vergaderen, maar er zitten risico's aan. Zo weet je niet altijd waar de informatie uit de videoconference terecht komt. Journalist Huib Modderkolk ziet bijvoorbeeld dat hulpverleners en mensen in de zorg FaceTime gebruiken om consulten door te kunnen laten gaan, maar volgens de wet mag dat helemaal niet.

"Het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars zouden een duidelijke richtlijn moeten opstellen zodat iedereen weet wat wel en niet mag", pleit Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees ook

Beveiligde software

Er bestaan beveiligde opties voor beeldbellen of chatten, al moet je baas die software dan wel aanschaffen. Toch is het een betere optie, zegt Wolfsen.

"Gebruik Skype, FaceTime of Signal alleen bij hoge uitzondering en deel geen persoonsgegevens tijdens die conference calls. Als je wel gevoelige gegevens moet bespreken met je collega's, bel dan even met elkaar. Een gewone telefoonverbinding is wel goed beveiligd." Huib Modderkolk merkt via Twitter op dat Signal wel een veilige optie zou zijn, in tegenstelling tot Skype of FaceTime.

Lees ook

2. Vergeet niet te updaten

Als je thuis via je werksysteem werkt, wil je natuurlijk dat bedrijfsinformatie zo goed mogelijk afgeschermd is voor hackers. "Op je werk wordt het systeem voor iedereen tegelijkertijd geüpdatet als er een nieuwe, veiligere, versie beschikbaar is", vertelt Hielke Bontius van het NSCS. "Thuis gaat dat niet vanzelf. Zorg dus altijd dat je updates draait van je werksysteem op je eigen computer."

Als je dat niet doet, zou jij zomaar de zwakke schakel van het systeem kunnen zijn, en kunnen bedrijfsgegevens gehackt worden.

3. Let op phishing mails

De regel dat je niet op ongebruikelijke links in mails moet klikken geldt natuurlijk altijd, maar wees er in deze tijd extra alert op. "Internetcriminelen spelen altijd in op actuele gebeurtenissen, dat zie je nu ook bij corona", zegt Bontius. "Zo zijn er bijvoorbeeld mails rondgestuurd met neplinkjes om een gedesinfecteerde nieuwe pinpas te bestellen."

Phishing mail Corona Rabobank
Bron: EenVandaag
Een phishing mail bedoeld om ontvangers op te lichten

Ook houden internetcriminelen mensen voor de gek door te zeggen dat je een nieuw wachtwoord moet instellen omdat je nu thuis werkt. "Let dus goed op de betrouwbaarheid van de afzender als je een e-mail van een onbekende krijgt", zo adviseert Aleid Wolfsen.

Chinese spionage

Volgens onderzoeksjournalist Huib Modderkolk proberen landen ook misbruik te maken van de coronacrisis. Zo bleek recent dat er een Chinese spionagegroep actief was in Mongolië, vertelt hij.

"Het leek alsof het Mongoolse ministerie van Buitenlandse Zaken een update stuurde over corona, maar het was een phishingmail met malware uit China. Met als doel om Mongoolse bedrijven binnen te komen."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp