Veel Nederlanders werkten deze week thuis, vanwege de nieuwe maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar niet voor iedereen is thuiswerken mogelijk. Wij whatsappten met mensen voor wie thuiswerken geen optie is.

Lees ook

Amber Veltman (32), leerling-verpleegkundige

Amber Veltman
Bron: Amber Veltman
Leerling-verpleegkundige Amber Veltman (32) uit Rotterdam

Amber heeft altijd in de zorg gewerkt en is daardoor gewend om onder alle omstandigheden te werken. "Ook met bijvoorbeeld heftige weersomstandigheden moest ik er altijd door om op mijn werk te komen."

Ze vindt het geen tijd voor paniekvoetbal. "Zolang je alle maatregelen opvolgt en je eigen gezondheid in de gaten houdt komt het goed." Ze benadrukt het belang van goede zorg: "Corona is vooral gevaarlijk voor de ouderen en zwakkeren onder ons, dus let op hen."

Tonnie Nijks (54), timmerman

Tonnie Nijks
Bron: Tonnie Nijks
Timmerman Tonnie Nijks (54) uit Emmen

Voor een bouwvakker is het natuurlijk lastig om zijn werk mee naar huis te nemen. Daarom timmert Tonnie Nijks er nog steeds lustig op los op een bouwplaats in Groningen.

"Werken in de bouw is mijn passie", zegt de Emmenaar. "Niet thuiswerken vind ik prima." De timmerman maakt zich niet zoveel zorgen om het virus. "Wel was ik vaker mijn handen."

Ria Veenstra (59), statenadviseur

Ria Veenstra
Bron: Ria Veenstra
Statenadviseur Ria Veenstra (59) uit Assen

Ria Veenstra kan eventueel thuiswerken, maar zit in een werkgroep die zich bezighoudt met het coronavirus. "Ik vind het daarom handiger om op het werk te zijn."

Wel zijn er daar extra voorzorgsmaatregelen genomen. "We wassen onze handen extra, schudden geen handen en zitten niet te dicht bij elkaar. Ook worden alleen nog maar kleine bijeenkomsten gehouden. Ria maakt zich dan ook geen zorgen. "Ik heb niet het idee dat ik tot de kwetsbare groep behoor."

Rinaldo Jonkman (38), hovenier

Rinaldo Jonkman (38) uit Alteveer
Bron: Rinaldo Jonkman
Rinaldo Jonkman (38) uit Alteveer

"Tuinmannen hebben het in deze tijd van het jaar juist extra druk, dus 3 weken niks doen kan gewoon niet." Voor Rinaldo Jonkman is thuiszitten dus geen optie. "Ik ben vaak alleen, of met maximaal twee mensen aan het werk op een plek. Echt zorgen maak ik me niet."

Wel is de hovenier extra voorzichtig. "Ik plan bijvoorbeeld niet veel verschillende adressen op een dag. Verder was en ontsmet ik mijn handen extra, houd ik mijn temperatuur in de gaten en houd ik bij bij wie ik welke dag ben geweest."

Reny Withaar (64), medewerker mobiele röntgen-unit

Reny Withaar JPG
Bron: Reny Withaar
Reny Withaar (64) uit Almere-Haven

"Ik vind het best lastig dat ik niet thuis kan werken. Voor mijn gevoel loop ik meer risico", zegt Reny Withaar. Ze werkt als Mobiele Röntgen Unit Medewerker en Medisch Technisch Medewerker bij de GGD Flevoland. Reny maakt zich wel een beetje zorgen over haar eigen werksituatie, maar ook over haar dochter die een meervoudige handicap heeft. "Zij woont in een begeleidwonenproject, dus ik wil graag gezond blijven."

Ze neemt daarom extra maatregelen. "Ik zorg voor een goede hygiëne in en op mijn werkplek. Er hangt een grote uv-lamp, wat hopelijk al veel wegvangt. Thuis wassen we extra vaak onze handen, eten drinken we gezond en gaan we regelmatig even de buitenlucht in.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.