Even leek het erop dat vrachtwagenchauffeur Marty Hirst kerst met zijn familie kon vergeten. Maar het is gelukt: woensdag zette hij tóch voet op Nederlandse bodem.

De veerboot waarop Marty met zijn vrachtwagen meevoer, was nog maar net vertrokken uit de haven van Hoek van Holland, toen bekend werd dat onder andere Nederland de grenzen met het Verenigd Koninkrijk sloot voor passagiers. Dit vanwege de nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus die rondwaart aan de andere kant van de Noordzee. Omkeren zat er toen al niet meer in en Marty bereidde zich voor op een kerst alleen in zijn vrachtwagencabine.

Lees ook

Bumper aan bumper op de ferry

Want hoewel vrachtwagenchauffeurs vrachtwagens de grenzen nog wel mochten passeren, voorzag hij problemen voor de terugweg: "Omdat het vanwege de brexit zo druk is bij Dover, wijken veel transporteurs uit naar de Noordzee-route via de ferry's om toch naar het vasteland te komen. Daarom wordt het steeds moeilijker om boekingen te maken voor zo'n overtocht."

"Maar het is gelukt", zegt hij nu opgelucht. Gisteren kwam hij aan in Hoek van Holland. "Het kostte me een werkdag van 17,5 uur om het te realiseren en zat om half 2 eindelijk op de boot, maar daarna was ik eindelijk aan de 'goede kant'." En hij is niet de enige: "De ferry was bomvol, we stonden spiegel aan spiegel, bumper aan bumper." Daardoor duurde het uren voordat hij daadwerkelijk kon vertrekken vanuit Hoek van Holland.

'Heel erg als mijn vrouw alleen moest zijn'

Eerst leverde hij zijn vracht nog af in Nederland, gisteravond kwam hij weer thuis bij vrouw Anja. "Nu zit ik weer lekker in mijn eigen woonkamer. Ik ben al bezig met de voorbereidingen voor kerst."

Marty is erg opgelucht dat hij gewoon weer thuis is. "Dat ik niet zeker wist of ik thuis kon zijn rond de feestdagen, knaagde nogal. De broer van mijn vrouw is onlangs overleden en hij kwam normaal gesproken altijd bij ons met kerst. Ik had het heel erg gevonden als zij in deze zware tijd alleen had moeten zijn tijdens de feestdagen."

Marty en honden
Bron: Marty Hirst
Ook hondjes Ellie en Scruffie zijn blij om Marty weer te zien

Niet alle chauffeurs hebben geluk

Marty heeft een dubbele nationaliteit: half Nederlands, half Brits. Hij heeft daardoor veel familie en vrienden in het Verenigd Koninkrijk. Was hij toch aan de overkant van de Noordzee gestrand, dan had hijzelf gelukkig wel een kerstadres gehad. "Ik heb denk ik wel van vijftien verschillende mensen verspreid door het land het aanbod gekregen om bij hen de kerst door te brengen, als ik niet naar Nederland terug zou kunnen. Echt hartverwarmend."

Dat lang niet iedereen zoveel geluk heeft als hij, realiseert hij zich maar al te goed. "Ons Nederlandse bedrijf kon regelen dat we thuiskomen, maar veel chauffeurs uit het Oostblok hebben dat geluk niet. Er staan daar nu nog 5000 vrachtwagens. Het kost veel geld om ons daar te laten, maar voor hen geldt dat niet. Zij gaan het zeker niet halen om met kerst thuis te zijn."

Corona-kerst

Ondanks alle moeite om er te komen, wordt het een rustige kerst in huize Hirst. De reden is dezelfde die voor ons allemaal geldt: corona. "Maar we kunnen wel terug naar plan A: de diepvries en koelkast liggen vol met lekkernijen. Vroeger zaten we dan met 6 of 8 man om tafel, nu vieren we het samen. Maar gelukkig hebben we wel wat. Tussen het eten door gaan we videobellen met familie."

"Ik ben er vrij nuchter in, het is wat het is. Wat je niet onder controle hebt, moet je maar accepteren. Dus we maken er het beste van."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.