Op 15 maart was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de 24-jarige Maud van Oossanen. Twee dagen later stond haar leven op z'n kop. Op 16 maart ging Nederland in de intelligente lockdown, een dag later hoorde ze dat ze uitgezaaide borstkanker had.

Het knobbeltje in haar borst dat ze had laten controleren, bleek borstkanker in stadium 3: bijna het hoogste stadium dat er is. "Ik was net afgestudeerd, had een leuke baan, een leuke relatie. Alles was 'sky high'. En ineens werd 'sky high' echt heel erg 'low'."

'De grond zakte weg'

"Je eerste gedachte is: ik ga dood. Maar de dagen daarna ga je relativeren." Maud besloot al snel niet bij de pakken neer te gaan zitten: "Wat heb ik precies, welke behandelingen zijn mogelijk? De grond zakte weg, maar meteen plaatste ik hem zelf weer terug."

Een intens zware periode volgde waarin ze non-stop het ziekenhuis in en uit ging. "18 keer naar het ziekenhuis, 18 keer aan het infuus, 18 keer een coldcap op." Na vele chemokuren moesten ook haar borsten worden verwijderd om verdere uitzaaiing te voorkomen.

Maud
Bron: Maud van Oossanen
Een van de indringende foto's die Maud op haar Instagram-pagina deelde

Geen knuffels door corona

Maud besloot haar strijd tegen kanker vast te leggen en op Instagram te delen. Inmiddels heeft ze bijna 15 duizend volgers. Ze deelt haar meest kwetsbare momenten om 'lotgenoten' te steunen en er zelf kracht uit te halen. "Ik deelde altijd hoe mooi mijn leven was. Maar dat is niet de werkelijkheid. Soms zit je ook gewoon huilend op de bank. Daarom wilde ik dit juist óók laten zien: dit is nu mijn leven."

Lees ook

Borstkanker hebben in tijdens van corona bracht de nodige extra hindernissen met zich mee. "Je hoort ineens bij 'de kwetsbare groep'. Dat was heel lastig. Ook specialisten wisten die eerste weken niet hoe ze ermee om moesten gaan." Het niet kunnen knuffelen van haar dierbaren was, juist in deze periode, verschrikkelijk. "Ik ben een enorme knuffelkont. Gelukkig gingen mama en mijn vriend Tim met mij in quarantaine. Gelukkig mag ik hen dus knuffelen en dat doe ik dan ook de hele tijd."

Goed nieuws op de valreep van 2021

Net voor het einde van het jaar kreeg Maud enorm goed nieuws: ze is helemaal kankervrij. "Ik zat een week na de operatie waarin mijn borsten werden verwijderd thuis met mama en Tim. Mijn telefoon was verbonden aan de muziekbox. De muziek stopte, want ik werd gebeld." Ze hield haar hart vast, want de uitslag zou ze pas een dag later in het ziekenhuis krijgen. "Slecht nieuws dus, dacht ik."

Het bleek totaal het tegenovergestelde te zijn: "Mijn arts vroeg me: 'Heb je zin in goed nieuws?' We hebben ontzettend hard gehuild. Het was een heel mooi moment en ik ben zo blij dat ik op dat moment met hen was."

'Nu genieten van elk moment'

Hoewel het nieuws fantastisch is, is Maud er nog niet. "De komende 10 jaar moet ik nog dagelijks een zware hormoonkuur ondergaan. Elke dag bij het innemen van medicatie, bij de maandelijkse prik die ik moet nemen en bij de na-onderzoeken in het ziekenhuis, word ik aan de kanker herinnerd. Ik zal er dus elke dag aan denken."

De tumor van Mauds werd gevoed door hormonen. Door de kuur kan deze niet meer groeien. Toch blijft de angst dat de ziekte terugkomt. "Bij elk pijntje maak ik me zorgen, want het kan altijd nog een andere tumor zijn. Maar ik hoop dat die angst wegzakt en probeer nu te genieten van elk moment."

Bekijk hier het interview met Maud en haar moeder over het afgelopen jaar

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.