Nederland komt langzaam uit de intelligente lockdown, maar de gevolgen van die lockdown zijn voor ondernemers goed te voelen. Ruim de helft (54 procent) staat er financieel slechter voor dan voor corona, een derde (37 procent) zit al in de problemen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2000 ondernemers en zzp'ers. De horeca en kappers zijn weer open, maar nog niet op volle kracht. "Het gaat nu wel oké, maar het omzetverlies haal je nooit meer in", vertelt een ondernemer. Veel ondernemers geven aan minder werk te hebben door de crisis (38 procent) of verwachten binnenkort minder werk (13 procent). Nog eens 13 procent zit nu al zonder werk.

Uitstel van executie

Op dit moment komen ondernemers en zzp'ers nog in aanmerking voor allerlei noodmaatregelen die het kabinet heeft getroffen, zoals het aanvullen van salariskosten of een tegemoetkoming in de vaste lasten.

Maar dat noemt een ondernemer 'uitstel van executie': "Ik ben weer open en maak dus geen aanspraak meer op de regelingen, maar ik draai verlies. Weer sluiten is ook geen optie, want dan verdien ik helemaal niks. Dan moet ik voorgoed sluiten." En voorgoed sluiten, daar zijn meer ondernemers bang voor: 9 procent van de ondervraagden verwacht failliet te gaan.

Bezorgde ondernemers willen actie van het kabinet.

Haken en ogen

Steeds minder ondernemers zijn dan ook te spreken over het pakket aan maatregelen. In maart, na de aankondiging van het eerste pakket, was 87 procent daar positief over. In april daalde dit naar 65 procent, toen de haken en ogen van de regelingen duidelijk werden.

Nu is nog 45 procent positief over de getroffen maatregelen. 38 procent staat er nu negatief tegenover. "Het is te weinig, het is onduidelijk en er zijn te veel uitzonderingen", vat een ondernemer het negatieve sentiment samen. Iemand anders vindt dat niet terecht, want: "Het is beter dan niets."

Uit balans

Ondanks de versoepeling van veel maatregelen zijn de ondernemers nog niet tevreden over de aanpak van het kabinet. Na de aankondiging van de eerste versoepelingen op 7 mei, vond 38 procent van de ondernemers met personeel dat er een juiste balans was tussen 'het stoppen van het coronavirus' en 'de economische problemen'. Inmiddels vindt een kwart (26 procent) dat die balans er nog is: 58 procent is van mening dat er te veel aandacht is voor het stoppen van het virus.

Op de huidige anderhalvemetereconomie, die door sommigen 'het nieuwe normaal' wordt genoemd, zitten ondernemers niet te wachten. Een kwart zegt dat het weinig zin heeft (27 procent), voor nog eens 26 procent is het een beetje rendabel. Een op de vijf (19 procent) ziet het wél zitten.

Lees ook

Personeel ontslaan

Sommige ondernemers met personeel die het onderzoek invulden moesten noodgedwongen veranderingen doorvoeren in hun bedrijf. Een kwart (23 procent) maakt minder of geen gebruik meer van uitzendkrachten, 8 procent koos ervoor om contracten niet te verlengen en 2 procent moest vast personeel ontslaan.

Er zijn ook ondernemers die de crisis aangrijpen om veranderingen en innovaties door te voeren (10 procent). "Ik verhuur sinds kort een van mijn bedrijfsruimtes aan iemand anders, dan levert het nog wat op", zegt een ondernemer. Iemand anders maakt van een nadeel een voordeel: "Ik moet nu trainingen online geven, in uitgeklede vorm, dus dat levert veel minder op. Aan de andere kant: ik kan nu wel meer trainingen geven!"

Presentatie onderzoek economie en ondernemers in coronatijd.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 17 tot en met 19 juni 2020. Aan het onderzoek deden in totaal 1954 ondernemers mee, waaronder 493 ondernemers met personeel en 1461 zzp'ers. Het onderzoek is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.