Staatssecretaris Mona Keijzer roept consumenten op naar winkels te blijven gaan in de coronacrisis om zo ondernemers te steunen. Ook vraagt ze aan grote, sterkere bedrijven om kleinere uitstel van betaling te geven.

Staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft het midden- en kleinbedrijf (mkb) in haar portefeuille. Het mkb zijn winkels, bedrijven en ondernemingen die tot 250 werknemers in dienst hebben. Ook bedrijven die maar enkele medewerkers hebben behoren tot het mkb. In Nederland werken 7 van de 10 mensen binnen het mkb. Keijzer vreest voor het verlies van banen. "Het zijn barre tijden. Dit gaan we allemaal merken en voelen. Denken dat we met zijn allen zonder kleerscheuren uitkomen is niet reëel."

'Je hoeft niet dag en nacht binnen te blijven'

"De supermarkten hebben een kerstweekend gedraaid, maar als je kijkt naar de kleding en de non-food gaat het slecht. Die hebben bijna 70 procent minder pinbetalingen", zegt Keijzer. Ze maakt zich grote zorgen om de winkels die nu nog open zijn. Keijzer wijst op het advies van het RIVM, waarin staat dat je anderhalve meter afstand moet houden. "Maar daarin staat niet dat je dag en nacht binnen moet zitten, daarin staat dat je een frisse neus mag halen en boodschappen mag doen."

Die boodschappen zijn niet alleen de supermarkt, maar je mag bijvoorbeeld ook kleding kopen. "Ons welzijn is voor een deel afhankelijk van onze welvaart. Onze welvaart is de economie. Dus neem de voorschriften van het RIVM in acht, maar je mag wel naar een winkel gaan, dus doe dat dan ook", zegt Keijzer.

Lees ook

Veel banen op het spel

Keijzer roept verder de financieel sterke bedrijven in Nederland op de zwakkeren te helpen. Zij vreest dat als er geen onderlinge solidariteit is, bedrijven failliet gaan door de coronacrisis. Keijzer ziet dat veel bedrijven moeten sluiten, anderen krijgen nauwelijks orders of klanten. "Dat dit gevolgen gaat hebben voor de economische groei is duidelijk."

Ze roept bedrijven daarom op elkaar te helpen. "Het is nu niet de tijd om naar je contract te kijken en daar iedereen aan te houden. Het is nu de tijd om te kijken welke ruimte we elkaar kunnen geven, om straks als we door de crisis zijn, nog met zoveel mogelijk bedrijven te zijn", zegt Keijzer.

Uitstel van betaling

De overheid geeft nu uitstel van betaling en dat zouden bedrijven volgens Keijzer ook moeten doen. "Ik zeg tegen bijvoorbeeld vastgoedeigenaren: als je nu zegt 'contract is contract', kan dat net het duwtje zijn waardoor een winkel of bedrijf omvalt."

Lees ook

Om de schade te beperken heeft de overheid een noodfonds van 90 miljard beschikbaar gesteld. Via deeltijd-ww betaald de regering 90 procent van het salaris van werknemers waar nu geen werk meer voor is. Ook de Belastingdienst geeft uitstel van betaling. Bedrijven zouden dat uitstel ook kunnen verlenen. "Leveranciers van energie bijvoorbeeld", suggereert Keijzer.