Het begon als een spontaan idee, maar voor studenten Stijn en Tjibbe is het inmiddels een fulltime bezigheid: een hulplijn voor ondernemers die door corona in de problemen zitten.

Inmiddels hebben al bijna honderd ondernemers zich gemeld bij het studentencollectief The Fac. Achter de schermen beantwoordt een team van inmiddels veertig studenten de vragen van ondernemers. Vier ervaren ondernemers kijken met de studenten mee.

'We wilden in actie komen'

Het initiatief ontstond twee maanden geleden omdat de studenten - beiden met een achtergrond in de bedrijfskunde - veel contact hadden met bedrijven die door de coronacrisis plots in de problemen kwamen.

"We wilden graag in actie komen en het verschil maken", vertelt oprichter Stijn van der Vat. "Wij als studenten hebben alle vrije tijd van de wereld en het bedrijfsleven staat te springen om hulp. Met de kennis die wij in huis hebben helpen we ondernemers. Zo kunnen we iets doen voor een ander en tegelijkertijd zelf ervaring opdoen."

Lees ook

In tranen aan de telefoon

Volgens de oprichters zitten veel ondernemers in de stress. "Er hangen een hoop huilende mensen aan de telefoon, dat maakt indruk op je", zegt Stijn. De vragen van de ondernemers bewegen ook mee met de crisis.

"In eerste instantie kregen we vooral vragen over de overheidsregelingen. We merken nu dat veel ondernemingen meer bezig zijn met de vraag: mijn omzet valt terug, hoe kan ik ervoor zorgen dat ik toch nog geld kan verdienen?"

Weer geld op de rekening

De studenten zetten hun kennis in om advies te geven op financieel gebied, online marketing en sales. "Het zijn voor ons misschien simpele bedrijfstechnische oplossingen, maar de crisis treft veel vakmensen. Zij kunnen juist wat hulp gebruiken bij het ondernemerschap."

"Zo hebben we bijvoorbeeld een kapper geholpen waar een cashflowprobleem dreigde door simpelweg een online afsprakensysteem in te voeren. Daardoor kwam er weer geld op de rekening binnen", vertelt Stijn.

Lees ook

Bijna door de reserves heen

Eric Lentink is een van de ondernemers die bij de studenten aanklopte voor hulp. Hij runt in het Zeeuwse Colijnsplaat een visrestaurant dat al tientallen jaren in het bezit is van zijn familie. Vanwege een aantal slechte zomers en investeringen in een nieuw terras was Eric al voor de crisis bijna door zijn reserves heen.

De klap van corona leverde Eric veel zorgen op: "Ik piekerde, wist niet hoe ik genoeg financiering binnen kon halen. Onze kok is al 50, die laat je niet zomaar gaan. Dat geldt ook voor de rest van het personeel."

Precies genoeg dankzij crowdfundcampagne

Op Facebook zag hij het studentencollectief langskomen en niet veel later zocht hij contact. "Ze gaven me een duidelijke uitleg over de regelingen die er zijn en kwamen met het idee voor een crowdfundingsactie. Ze waren heel positief en bereid mee te denken over hoe ik de zaak tóch draaiende kon houden."

Dankzij de crowdfundcampagne, opgezet door de studenten, werd in korte tijd meer dan 4000 euro ingezameld. Precies genoeg om de komende tijd door te komen en aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.