Studenten vinden de kwaliteit van de online lessen ondermaats. Student Igor Gukasyan is een petitie gestart, om een gedeelte van het collegegeld terug te krijgen. Inmiddels hebben meer dan 2100 studenten de petitie getekend.

Het kabinet maakte in mei bekend dat masterstudenten 3 maanden collegegeld terugkrijgen ter compensatie bij vertraagd afstuderen door corona. Voor het merendeel van de studenten is dit niet genoeg. Zij vinden dat de kwaliteit van het online onderwijs ontbreekt en willen hierom een gedeelte van het collegegeld terug.

Samenwerken met studenten

"De universiteit is er niet in geslaagd om de noodzakelijke diensten te verlenen aan studenten", zegt Igor Gukasyan, student aan de Rotterdam School of Management. "Door corona was er geen toegang tot de faciliteiten, terwijl sommige studenten niet thuis konden werken."

Igor snapt dat de toegang tot de faciliteiten beperkt is door corona, maar ziet graag dat de universiteit samenwerkt met de studenten om dit probleem op te lossen.

Persoonlijk contact mist

"Er ontbreekt transparantie, de universiteit wil dat wij ons aanpassen, maar gaat niet in gesprek over wat de studenten willen", zegt Igor. "De decaan heeft een brief geschreven over het starten van een dialoog, maar er is nog niks gebeurd."

Hij mist het persoonlijke contact met de professoren. "De kwaliteit van het online onderwijs en de hoogte van het collegegeld lijkt onredelijk, vooral voor internationale studenten." Het collegegeld voor internationale studenten bedraagt jaarlijks ongeveer 6000 tot 22.000 euro.

Kwaliteit online college's lager

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) herkent het beeld dat Igor schetst. Volgens de vakbond speelt dit zeker niet alleen op de Erasmus Universiteit. "Informatie zenden werkt prima via de digitale weg, maar dat is maar één onderdeel van een college", zegt voorzitter Lyle Muns van de LSVb. "Individuele begeleiding door een docent is al veel moeilijker. Laat staan dat er ruimte voor sociale cohesie is in een online college."

Het ontbreken van begeleiding en contact tussen studenten, maakt dat de kwaliteit van een online college minder is dan die van de offline variant van voor de lockdown, vindt Muns. "En dan heb ik het nog niet gehad over hbo-studenten die verplicht stage moeten lopen. Ook dat is veel moeilijker nu."

'Het is een groot probleem'

Muns is het kortom met Igor eens dat studenten die op dit moment studeren aan een hbo of universiteit gecompenseerd moeten worden in hun collegegeld. "Alle studenten", benadrukt hij. Op dit moment krijgen namelijk alleen masterstudenten die tussen september en januari afstuderen 3 maanden collegegeld terug. "Dat is een groot probleem."

Ook Igor hamert erop dat dit probleem alle studenten aangaat. "Deze petitie gaat niet om mij, alle studenten horen het verschil tussen de kosten van offline- en online onderwijs terug te krijgen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.