Mensen blijken, ondanks dat corona nu in Nederland onder controle lijkt, nog niet naar de huisarts te gaan als ze klachten hebben. Er is een forse afname van het aantal mensen met kanker dat wordt doorverwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

Artsen roepen het al een tijd: "Meldt u zich alstublieft als u lichamelijke klachten heeft." Toch gebeurt dat nog steeds weinig, waardoor zich ook in mei nog eenderde minder kankerpatiënten meldden dan doorgaans. 'Levensgevaarlijk', waarschuwen oncologen. De daling is het grootst bij huidkanker, wat ook de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland is. Een op de vijf personen krijgt er voor zijn zeventigste mee te maken, met jaarlijks 70.000 nieuwe patiënten.

Drempel

Ook Toosje Valkenburg, huisarts werkzaam in omgeving De Bilt, herkent de problematiek. Er zijn verschillende redenen volgens haar. "De een bagatelliseert zijn of haar klacht, de ander is snel te ongerust in de coronatijd," legt ze uit. "Vele kwalen gaan vanzelf weer weg, maar kanker wordt alleen maar erger. Tijd speelt een rol."

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) is van plan onderzoek te doen naar de redenen voor de afname. De angst onder mensen herkennen zij, maar de huisarts speelt ook een rol. "Bij sommige praktijken ligt de drempel te hoog," vertelt Irene Dingemans, van de NFK, "Huisartsen moet eerlijk naar hun eigen praktijk te kijken. Ligt die drempel voor mensen niet te hoog om te komen?"

Niet onschuldig

Nu patiënten zich veel minder melden, ontstaat er een groot probleem, zegt Emile Voest, internist-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. "Mensen die een kuchje hebben gehad, gingen niet naar de huisarts omdat het een griepje was," legt Voest uit. "Dat zou best longkanker kunnen zijn. Hoeveel mensen dat zijn is lastig te zeggen, maar de cijfers die wij nu hebben zijn zorgwekkend."

Het is begrijpelijk dat mensen niet naar de huisarts gingen, omdat dat ook het devies van het Kabinet was. Maar we zitten nu in de herstart van de zorg. "Dit is geen oproep om angst aan te jagen, maar om je zorg serieus te nemen. Denk niet dat de situatie onveilig is, maar ga gewoon naar de huisarts."

Lees ook

Capaciteitverhoging

Wat de afgelopen maanden een vlucht heeft genomen, is de digitale zorg. "Veel van de klachten hebben we telefonisch kunnen afhandelen," geeft de huisarts aan. "Beeldbellen was ook een aanwinst. Dit kan ook in de toekomst erg efficiënt zijn."

Wat de belangenvertegenwoordiger van de NFK betreft moet er een balans gevonden worden in het aanbieden van digitale zorg. "Een bobbeltje of moedervlek is lastig te onderzoeken op afstand. De arts moet allereerst kunnen zien en voelen wat er aan de hand is, daarom moeten mensen een bezoekje aan de huisarts niet schuwen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.