Ze noemen zichzelf 'betrokken denkers en doeners': het Break Out Team onder leiding van hoogleraar Rotmans. En moest het Outbreak Management team problemen tíjdens de crisis oplossen, het Break Out Team kijkt verder en wil de samenleving anders inrichten.

Ze zien de coronacrisis als een kans om wat zij zien als 'weeffouten' in de samenleving te herstellen. Onder leiding van hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans wil 'een groep van 25 onconventionele en onafhankelijke denkers en doeners' veranderingen in gang zetten.

Verandering van tijdperk

Het zijn filosofen, zakenvrouwen, onderwijsdeskundigen, hoogleraren van Erasmus en Nyenrode en verpleegkundigen. Doel is naar eigen zeggen 'een duurzame, inclusieve, democratische post-corona samenleving inrichten'.

Initiatiefnemer Jan Rotmans legt uit dat we nu tussen twee tijdperken inzitten. "We leven niet in een tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk. We zijn bezig een nieuwe samenleving te krijgen en een nieuwe economie. Dat gaat gepaard met onbehagen en chaos."

Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans
Bron: Eenvandaag
Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans

Alternatieven bieden

Het Break Out Team wil vanuit zoveel mogelijk invalshoeken de effecten van de coronacrisis belichten. Op de samenleving, de economie, op de democratie. Doel is niet kritiek te leveren, maar alternatieven te bieden die meer bij deze tijd horen.

"We verzamelen en geven vorm aan kennis van van friskijkers en dwarsdenkers die net iets anders kijken naar heden en toekomst. We creëren een wenkend perspectief", staat er op de website.

Niet terug naar het 'oude normaal'

Jan Rotmans legt uit dat veel mensen niet meer terug willen naar het 'oude normaal'. "Het normaal zoals we dat kenden leidde tot meer sociale ongelijkheid en veel milieu-problemen. We moeten naar een samenleving waarbij wij als mensen weer centraal staan en niet de regels en systemen regeren."

"Onderwijs kan voor een deel online en voor een deel fysiek, maar de leerling moet wel centraal komen te staan", legt hij uit. "Ook moeten we anders gaan produceren om het klimaatprobleem op te lossen. Dan is het wel raar dat we de KLM in de lucht houden en we niet echt strenge duurzaamheidseisen stellen."

Zonder wrijving geen glans

Door in te zetten op verschillende beroepsgroepen uit verschillende segmenten van de samenleving hoopt het Break Out Team zoveel mogelijk draagvlak te kweken. Onderling wordt er veel over een nieuwe samenleving gediscussieerd.

En dat leidt soms tot pittige discussies, ziet ook minister van Gehandicaptenzaken en lid van het team Rick Brink. Maar dat is precies de bedoeling. "Soms is er wat schuring, maar zonder wrijving geen glans", zegt hij optimistisch.

Aanvulling op het OMT

Ook verpleegkundige Teun Toebes, bekend van de 'silent disco' voor ouderen, draagt zijn steentje bij. Hij benadrukt dat het Break Out Team geen tegenbeweging is. "Met het Break Out team willen we een aanvulling zijn op het OMT", legt hij uit.

Teun Toebes creëert 'geluksmomentjes' voor mensen met dementie en is onderdeel van het Break Out Team. Dat team denkt na over onze samenleving na de coronacrisis, en niet alleen op medisch gebied. Voor Teun staat vast: een bezoekverbod, dat nooit meer.

'Nu zitten we in een abnormaal'

Ook antropoloog Jitske Kramer denkt mee over een Nederland ná corona. "Deze periode die zo buitengewoon anders is, zal ons veranderen in onze gedachten en wat we van dingen vinden. Ik denk dat we een heleboel dingen in het oude normaal niet meer willen in de toekomst."

"Ik vind het belangrijk te zien dat we een oud normaal hadden, dat in maart is gestopt. Nu zitten we in een buitengewoon, of in een abnormaal, en het wordt pas weer normaal als de restricties eraf zijn. Dat we elkaar weer gewoon in de armen kunnen vliegen. Dat betekent niet dat we terug gaan naar hoe het was."

Lijnen naar de top

Rotmans en de andere teamleden hebben een luisterend oor bij het kabinet. "We hebben lijnen naar het OMT en naar de toppen van de ministeries", vertelt Rotmans.

"Daar overleggen wij ook mee. Maar het gebeurt allemaal achter de schermen. Daar vinden de grote doorbraken plaats."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.