"Dans toch met mij tot in de morgen", zingt Bram uit volle borst. Zijn vrouw Puck vertelt: "Dit is het eerste lied waar we weer op gingen dansen toen hij iets beter werd." En ook nu zwieren ze samen door het verpleeghuis.

Ze hebben het te danken aan de 20-jarige Teun Toebes. Hij heeft een missie en stopt al zijn vrije tijd in het organiseren van activiteiten voor mensen met dementie. Hij neemt ouderen mee naar het carnaval, terug naar hun oude werk of organiseert een disco. Met zijn initiatief sTeun en Toeverlaat bezorgt hij ouderen met dementie een leuke dag.

'Je raakt altijd een emotie'

Swingende bejaarden, die zie je niet iedere dag. Maar verpleegkundestudent Teun Toebes maakt het mogelijk. Door het organiseren van silent disco's creëert hij 'geluksmomentjes' voor mensen met dementie. Bij zo'n disco klinkt er geen muziek uit de boxen, maar krijgen ouderen een koptelefoon op, zodat ze zelf de muziek kunnen kiezen.

Teun danst zelf ook mee in de silent disco.

"Ik heb al heel snel ontdekt dat muziek mensen met dementie veel herkenbaarheid geeft, maar ook vooral veel plezier en het gevoel van samenzijn", vertelt hij. "Je raakt altijd een emotie en dat vind ik mooi."

Dansen met oma

Oma Lenie geniet zichtbaar van de muziek waar zij een dansje op maakt met haar kleindochter Mellanie. "Ik ben niet meer zo los in de heupjes hoor", lacht Lenie. "Vroeger ging ik al met oma mee naar dansles", zegt Mellanie. "Het is heel leuk om haar zo te zien genieten nu."

Mellanie en haar oma Lenie halen herinneringen op aan de dansles van vroeger
Bron: EenVandaag
Mellanie en haar oma Lenie halen herinneringen op aan de dansles van vroeger

In de silent disco kunnen ouderen zelf kiezen naar welke muziek ze willen luisteren. Dit stimuleert fijne gedachten aan vroeger. "Het geeft de mensen herinneringen. Ze zijn even helemaal in hun eigen element, want het is echt hun muziek. Ze voelen zich weer even helemaal zichzelf en jong", zegt Anne De Nijs, verzorgende bij het verpleeghuis.

Lees ook

Geen prikkels

En de koptelefoon met muziek heeft nog een ander doel. Het geeft ouderen de mogelijkheid om zich even helemaal op de muziek te kunnen focussen, doordat prikkels van buitenaf worden weggefilterd. Dit is nodig, want mensen met dementie zijn extra gevoelig voor dit soort prikkels.

Ouderen kiezen hun eigen muziek uit tijdens de silent disco
Bron: EenVandaag
Ouderen kiezen hun eigen muziek uit tijdens de silent disco

Teun doet met zijn initiatief nog veel meer dan alleen het organiseren van silent disco's. Zijn missie: ouderen met dementie een leuke dag bezorgen. Zo ging hij ook met mensen van over de 90 naar het carnaval of terug naar hun oude werk.

YouTube-kanaal

"Het brengt mij heel veel positiviteit. Ik krijg er een fijn gevoel van dat je mensen dit kan geven. Met een klein beetje betrokkenheid kun je al zoveel voor mensen betekenen. Juist dat menselijke aspect aan de zorg mag absoluut niet ontbreken." Teun deelt zijn activiteiten met ouderen op zijn YouTube-kanaal. "Ik film het om mensen te inspireren in het contact met mensen met dementie en om hen mee te geven dat dit nog altijd mensen zijn."

Teun bezorgt ouderen met dementie geluksmomentjes
Bron: EenVandaag
Teun bezorgt ouderen met dementie geluksmomentjes, bijvoorbeeld bij het carnaval

Het geluk dat Teun ouderen met dementie bezorgt leverde hem al verschillende prijzen op, zoals de Young Impact Award en de George Maduro-prijs. Deze laatste onderscheiding ontving hij dit voorjaar, nadat veel jongeren massaal voor zijn initiatief stemden. De waardering en aandacht voor het onderwerp raken Teun. "Als je bedenkt dat zoveel jongeren hebben gekozen voor mensen met dementie... Ik krijg er kippenvel van."

Ouderen kiezen hun eigen muziek uit tijdens de silent disco.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.