Rick Brink werd afgelopen juni de allereerste minister van Gehandicaptenzaken. "Ik heb breekbare botten, maar een onbreekbare spirit."

Rick gaat zich de komende tijd inzetten voor de bijna 2 miljoen mensen in Nederland met een handicap. Hij lijdt zelf sinds zijn geboorte aan osteogenesis imperfecta, een broze bottenziekte. Daardoor zit Rick al zijn hele leven in een rolstoel.

'Steek geen energie in dingen die je niet kan'

Rick heeft als kind nooit onder zijn ziekte geleden, zo vertelt hij. "Het was natuurlijk niet gemakkelijk. Je breekt heel snel iets. Dan draaide ik me om in bed en dan had ik een gebroken arm. Maar ik heb geleerd om positief naar dingen te kijken. Mijn vader zei altijd: 'Rick, steek geen energie in dingen die je niet kan. Daar word je een somber mens van en dat gaat je niet verder helpen.'"

"Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik altijd naar het reguliere basisonderwijs ben gegaan. En daar ben ik heel weerbaar van geworden. Bovendien leerden andere kinderen dat het helemaal niet eng is om met een gehandicapt kind om te gaan. Ik ben eigenlijk ook nooit jaloers geweest op andere kinderen. Ik heb mezelf altijd geaccepteerd zoals ik ben", vertelt Rick over zijn jeugd.

Rick Brink vertelt over zijn ziekte osteogenesis imperfecta, waardoor hij erg broze botten heeft.

'Geen ceremoniële functie'

"Ik vind dat je niet geheimzinnig over je aandoening moet doen. Kinderen zijn heel eerlijk en die kunnen je aanstaren. Dan leg ik ze gewoon uit wat ik heb. Dat ik broze botten heb en dat ik daardoor zo klein ben en in een rolstoel zit. En dan is het klaar."

Rick moest voor de functie van minister van Gehandicaptenzaken zijn baan in de zakelijke dienstverlening opzeggen. Hij blijft nog wel actief als raadslid voor het CDA in Hardenberg. "Verder ga ik me dit jaar keihard inzetten voor het ministerschap. Het wordt zeker geen ceremoniële functie."

Ieder kind naar school in eigen omgeving

En zijn plannen als minister? "Ik wil dat ieder kind in zijn eigen omgeving naar school kan en kan spelen in zijn eigen buurt. Dan moeten deskundigen van het speciaal onderwijs maar naar de reguliere basisschool komen."

Rick legt uit: "Het doet wat met kinderen als ze altijd een andere afslag moeten nemen, met een busje naar een andere school moeten. Dat neem je je hele leven mee. Bij het zoeken naar een baan, een relatie. Daar gaat deze minister van Gehandicaptenzaken het komende jaar heel hard aan werken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.