Studenten krijgen sinds de invoering van het leenstelsel geen studiefinanciering meer, maar kunnen wel geld lenen. Student Nikkie maakt daar volop gebruik van, Joris niet.

Er gaan steeds meer stemmen op voor afschaffing van het leenstelsel voor studenten en terugkeer naar een basisbeurs. De verwachte voordelen van het leenstelsel komen niet uit en studenten blijven achter met een torenhoge schuld. Deze twee studenten vertellen over hun beslissing om wel en juist niet gebruik te maken van het huidige leenstelsel.

Nikkie maakt maximaal gebruik van het leenstelsel
Bron: EenVandaag
info

Naam: Nikkie
Leeftijd: 21 jaar
Studie: Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle

Leent elke maand 1040 euro bij DUO

Stress

Nikkie heeft de eerste 1,5 jaar van haar studie niet geleend, maar werkte zo'n 15 uur in de week om haar huur en boodschappen te kunnen betalen. Haar studie kwam daaronder te lijden.

"Het leverde stress op omdat ik moest focussen op school en ook nog op mijn bijbaantjes. Dat wil je goed doen en je moet ook nog geld verdienen om rond te komen. Dat was niet meer te doen", vertelt de journalist in opleiding.

Studieschuld van 50.000 euro

Nikkie moest tijdelijk stoppen met school omdat ze door de combinatie van werk en studie overwerkt raakte. Hierdoor liep zij 1,5 jaar studievertraging op. Ze besloot minder te gaan werken en leent nu geld van DUO om van te kunnen leven tijdens haar studie. "Ik leen iedere maand 1040 euro, dat is maximaal wat je kan lenen als student. Ik betaal huur en boodschappen, dat is 800 euro per maand. De rest gebruik ik voor andere dingen: kleding, of dingen voor school."

Als Nikkie

tot aan het einde van haar studie dit bedrag blijft lenen heeft ze een studieschuld van een 50.000 euro. "Ik lig daar nu nog niet wakker van. Ik heb er bewust voor gekozen om minder te gaan werken en meer te lenen. De schulden zijn zorgen voor morgen, ik wil nu eerst zelf lekker in mijn vel zitten."

Lees ook

Joris maakt geen gebruik van het leenstelstel
Bron: EenVandaag
info

Naam: Joris
Leeftijd: 19 jaar
Studie: Technische bedrijfskunde aan de Avans hogeschool in Den Bosch

Maakt geen gebruik van het leenstelstel

Spaargeld

Joris heeft ervoor gekozen geen gebruik te maken van het leenstelsel. Hij woont nog thuis en reist heen en weer naar de hogeschool. "Voor ik begon met studeren had ik al genoeg op mijn spaarrekening staan om mijn hele studie te kunnen betalen. Eigenlijk wel heel erg handig dat ik daar niet meer over na hoef te denken."

Naast zijn studie werkt hij in de Efteling voor wat extra geld. "Ik wil geen studieschuld opbouwen, omdat het toch boven je hoofd blijft hangen als je een schuld hebt. Als ik klaar ben met studeren wil ik wel een huis kopen en een schuld bemoeilijkt dat."

Zuinig leven

Om geld te besparen gaat Joris niet elk weekend uit en leeft hij zuinig. "Ik hoef niet elke week iets nieuws te kopen. Ik let een beetje op mijn geld."

Dit betekent wel dat Joris vooralsnog niet uit huis gaat, al zou hij dat eigenlijk wel willen. "Maar dan moet ik gaan lenen en dat wil ik écht niet."

Lees ook

Tv-reportage EenVandaag: Waarom student Nikkie wel leent, en Joris niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.